بسم الله الرحمن الرحیم
وضعّيت رصدي هلال: همانگونه که در نقشة فوق مشهود است در غروب روز شنبه دوازدهم آبان ماه در آمریكاي جنوبي بخشهایي از جنو ب آمریكاي مرکزي نيمه جنوبي قارّة آفریقا و بالأخره جنوب غربي استراليا با چشم غيرمسلّح قابل رؤیت است. علاوه بر این هلال در بخشهاي نزدیک به مرکز آمریكاي مرکزي بخشهایي از مرکز آفریقا یمن جنوب هندوستان سري لانكا اندونزي و اکثر مناطق استراليا ( شامل: شمال غربي شمال مرکز و شرق این کشور ) هم قابل مشاهده با چشم مسلّح ميباشد؛ أمّا در ایران عراق و عربستان رؤیت هلال پس از غروب خورشيد حتّي با چشم مسلّح نيز ميسّر نيست؛ لكن این مهم بعد از زوال و به روش « رؤیت هلال در روز (یعنی رصد بعد از أذان ظهر و قبل از غروب خورشيد به وسيله تلسكو پهاي مجهّز به سيستم GO TOقابل تحقّق است( :
* بنابر این اگر در تعيين اوّل ماه ضابطة « اشتراک در شب » مبنا قرار گيرد در این صور ت چنانچه شهادت عدول از آفریقا إقامه شود بر رصد هلال در این فرض براي مقلّدین مراجع معظّمي [ همچون: حضرات آیات عظام: خوئي صافي گلپایگاني ميرزاجواد تبریزي سيّد صادق روحاني و فاضل لنكراني ( رضوان الله تعالي عليهم أجمعين ) و همچنين آیات عظام :وحيد خراساني و نوري همداني ( دامت برکاتهما ) ]که قائل به چنين مبنایي هستند روز یکشنبه سيزدهم آبان اوّل ماه جمادي الأوّل خواهد بود.
* همچنين اگر در تعيين اوّل ماه ضابطة « کفایت رؤیت هلال با دوربين و تلسكو پ مبنا قرار گيرد در مناطق قریب الأفق و البته به روش رؤیت هلال در روز در این صورت هم چنانچه شهادت عدول از ایران إقامه شود بر رؤیت هلال بعد از زوال در این فرض هم براي مقلّدین مراجع معظّمي [ همچون: حضرات آیات عظام بهجت محفوظي فاضل لنكراني ( رضوان الله تعالي عليه ) و نيز مقام معظّم رهبممري ( دامت برکاته ) ]که قائل به چنين مبنایي هستند روز یکشنبه سيزدهم آبان اوّل ماه جمادي الأوّل خواهد بود چنانکه در تقویم رسمي کشور هم بر همين أساس أوّل ماه تعيين شده است.
و أمّا اگر لزوم رؤیت هلال با چشم عادي در مناطق قریب الأفق ملاک تعيين اوّل ماه باشد در این صورت به هيچ وجه یوم الشكّي وجود ندارد و به طور قطع و یقين و بدون کوچکترین تردیدي براي أعاظمي همانند: حضرات آیات عظام مكارم شيرازي شبيري زنجاني سبحاني سيستاني دوزدوزاني ( هجري شمسي اوّل ماه 1403 أدام الله أظلالهم ) و ... و مقلّدین آن بزرگواران روز دوشنبه چهاردهم آبان 14 جمادي الأوّل سال . هجري قمري خواهد بود 46
* براي تعيين نهایي و مسلّم اوّل ماه براي گروه اوّل و دوّم باید تا مشخّص شدن نتيجة قطعي استهلال در غروب شنبه دوازدهم آبانماه منتظر ماند.
پیشبینی رؤیتپذیری هلال ماه جمادی الاولی ۱۴۴۶ قمری در ایران -مشتمل بر نقشه های رویت هلال در غروب جمعه، شنبه و یکشنبه:
۱- رؤیت هلال با چشم عادی در غروب جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳ شمسی برابر با ۱ نوامبر ۲۰۲۴ میلادی، در سراسرِ زمین، ممتنع و ناممکن است.
۲- رؤیت هلال با چشم عادی در غروب شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ شمسی برابر با ۲ نوامبر ۲۰۲۴ میلادی، در سراسرِ ایران، ناممکن است.
۳- در غروب یکشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۳ شمسی (و ۳۰ ربیع الثانی ۱۴۴۶ قمری در ایران) برابر با ۳ نوامبر ۲۰۲۴ میلادی، هلال در سراسر ایران با چشم عادی بهراحتی دیده میشود
در غروب شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ شمسی برابر با ۲ نوامبر ۲۰۲۴ میلادی، در محدودههای آبی و صورتی و نارنجی و سبزرنگ نقشۀ دو (از جمله: استرالیا،[که در نیمکره جنوبی و در شرق ایران واقع است] بیشترِ اقیانوس هند، نیمۀ جنوبی قارّۀ آفریقا، بیشترِ آبهای اقیانوسهای اطلس و آرام، سراسر آمریکای مرکزی و جنوبی، و بخشی از آمریکای شمالی) رؤیت هلال با چشم مسلّح محقّق میشود
************
گزارش استهلال ماه جمادی الاولی ۱۴۴۶ ه . ق
الف- مشخصات نجومی هلال در شامگاه شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ (۲۹ ربیع الثانی ۱۴۴۶)
زمان مقارنه ماه و خورشید: ساعت ۱۶ و ۱۷ دقیقه روز جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
زمان غروب خورشید: ساعت ۱۷:۰۸
زمان غروب ماه: ساعت ۱۷:۲۲
ارتفاع ماه: ۱.۷ درجه
مدت مکث ماه بعد از غروب خورشید: ۱۴ دقیقه
سن ماه: ۲۴ ساعت و ۵۱ دقیقه
فاصله زاویه ای ماه و خورشید: ۱۱.۸ درجه
ب ـ پیشبینی تقویم و نظر کارشناسان رؤیت هلال
تقویم رسمی کشور مستخرج مرکز تقویم وابسته به مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، پیشبـینی کرده است هـلال ماه جمادی الاولی در کشور قابل رؤیت است. بنابراین در صورت وجود شرایط جوی مناسب و رویت هلال توسط گروههای رصدی، ماه ربیع الثانی ۲۹ روزه بوده و غرّة ماه جمادی الاولی ۱۴۴۶ روز یکشنبه ۱۳ آبان ماه خواهد بود.
ج ـ گزارشهای رسیده
در همین راستا ستادهای استهلال و گروههای رصدی در سراسرکشور به همراه تجهیزات رصدی درغروب روز شنبه اقدام به استهلال نمودند که نتیجه آن به قرار ذیل است.
۱. مناطقی که هلال رؤیت شد:
استان اصفهان: صرفاً ثبت تصویر هلال توسط گروه اصفهان در کویر خارا ( شهرستان جرقویه)(تصویر در اینجا)
[مقصود از تصویر هلال در رساله آموزشی:۲. مناطقی که هوا غالباً ابری و یا غبارآلود بود و هلال رؤیت نشد:
استان خراسان رضوی: مشهد، گروه طلاب، نیشابور، درگز، گلبهار، سبزوار، گناباد، فیروره، طرقبه، بردسکن، قوچان(صاف)
استان مرکزی: اراک، ساوه، خمین، محلات، فراهان، تفرش
استان ایلام: ایلام، دهلران، آبدانان، مهران، ایوانغرب
استان سیستان و بلوچستان: زابل، سراوان
استان تهران: تهـران، رصدخانه ماهانی، پرند
استان خراسان جنوبی: بیرجند، خضری
استان گیلان: رصدخانه کوشیار گیلانی
استان گلستان: گرگان جاده هزار پیج
استان خوزستــان: خرمشــهر، دزفول
استان یزد: یزد،(صاف) میبد، اردکان
استان اصفهان: اصفهان، دولت آباد
استان فارس: شیراز، لامرد
استان هرمزگان: بنـدرلنگه
استان قم: قــم، پردیسان
استان زنجان: زنجان
استان بوشهر: گناوه
استان اردبیل: اردبیل