بسم الله الرحمن الرحیم

زمان رؤیت پذیری هلال

فهرست علوم
فهرست فقه
كتاب الصوم
مباحث رؤیت هلال-كتاب الصوم
رؤیت هلال با چشم مسلح-تلسکوپ
حد دانژون
نقشه رويت پذیری هلال
نرم افزار رویت هلال(moon calc)
راهنماي رصد هلالهاي بحراني






مجله فقه اهل بيت عليهم السلام (فارسى)؛ ج‌43، ص: 214
با توجه به تجربيات و گزارش دستاورد تلاش 127 سالۀ عدّه‌اى از اهل فن و شيفتگان شكار هلال، اين نتايج به دست آمده است:
الف) رؤيت ناپذيرى هلال با چشم مسلّح در مورد هلال ماه‌هايى كه سنّ آن در لحظۀ غروب خورشيد از 11 ساعت و 56 دقيقه كمتر است.
ب) رؤيت ناپذيرى هلال با چشم غير مسلّح در مورد هلال ماههايى كه سنّ آن در لحظۀ غروب خورشيد از 14 ساعت و 9 دقيقه كمتر است .... «1»‌
______________________________
(1). گزارش جامع طرح سراسرى رؤيت هلال ماههاى قمرى، ص 13- 15، 30- 31؛ نيز ر. ك: تحقيقات اسلامى، شمارۀ پيشگفته، ص 107- 109.
مجله فقه اهل بيت عليهم السلام (فارسى)، ج‌43، ص: 215‌
براى وضوح بيشتر مطلب، در اينجا سخن تعدادى از اهل فن را نقل مى‌كنيم:
- اگر سنّ ماه حداقل 8 ساعت نباشد، هلال قابل رؤيت تشكيل نمى‌شود و كمترين سنّ هلال براى رؤيت با چشم مسلّح در حدود 12 ساعت است. از طرفى در رصد هلال با چشم غير مسلّح نيز نتايج رتبه دار جهانى براى كميتۀ سنّ هلال، در حدود 18 ساعت ثبت شده است. لذا ... هلالهاى با سنّ بالاتر از 18 ساعت- به شرط نبودن موانعى همچون ابر يا آلودگى هوا- با چشم عادى قابل رؤيت است. «1»‌
- چنانچه ارتفاع ماه حدود 5/ 7 درجه، مكث آن حوالى 35 دقيقه، فاصلۀ زاويه‌اى حدود 5/ 8 درجه (زمين مركزى) عرض آن شمالى، و ديگر شرايط رصدى نيز مناسب باشد، به شرط برخوردارى از هواى تميز و افق باز، تازه اين گونه هلال را با چشم مسلّح مى‌توان مشاهده كرد. امّا اگر فاصلۀ زاويه‌اى 5/ 9 درجه، ارتفاع ماه بيش از 9 درجه، مكث آن بالاى 45 دقيقه، و ساير شرايط رصدى مساعد باشد، در صورت وجود هواى تميز و بدون مانع، هلال با چشم غير مسلّح قابل رؤيت خواهد بود. «2»‌
- الگوى روشنايى ماه (يعنى مرئى بودن هلال) مستلزم محاسبات پيچيده‌اى در حوزه‌هاى مكانيك سماوى و روشهاى جوّى و اختر فيزيكى است ... اوّلين گام آن است كه ابتدا معيار عدم رؤيت (نامرئى بودن) را به دست آوريم.
پس از آن، دسترسى به معيار واقعى ساده‌تر خواهد بود.
پيشگويى مرئى بودن ماه نو بسيار مشكل است ... هدف ما ... اين بود كه ميزان خطا در مشاهدۀ ماه نو، با بهره مندى از روشهاى جديد اختر فيزيكى ... كاهش يابد.
روشهاى متعددى براى پيشگويى اوّلين رؤيت هلال وجوددارد. از بيش از 5000 سال قبل به اين طرف، تقريباً همۀ تمدنهاى بشرى- از بابلى‌ها گرفته تا به‌
______________________________
(1). تحقيقات اسلامى، شمارۀ پيشگفته، ص 76.
(2). همان، ص 126.
مجله فقه اهل بيت عليهم السلام (فارسى)، ج‌43، ص: 216‌
امروز- معيارهاى متفاوتى را يافته و به كاربسته‌اند ....
آخرين مطالعاتى كه دانشمندانى نظير فادرينگهم و ماوندر «1» (1910 م) دانژون «2» (1932- 1936 م)، بروئين «3» (1977 م)، الياس (1981- 1989 م)، مك نلى «4»، (1983 م)، شِفِر «5» (1989- 2000 م) و يا لوپ «6» در سدۀ گذشته انجام داده‌اند، همگى كوششهايى براى يافتن پاسخ سؤال مذكور بود. «7»‌





رؤيت هلال، مقدمه‌ج‌5، ص: 40‌
سوم: رؤيت هلال به صرف خروج ماه از تحت الشعاع امكان‌پذير نيست و به عوامل و مشخّصه‌هاى گوناگونى بستگى دارد. در كشورهاى مختلف براى پيش‌بينى رؤيت هلال ماههاى قمرى، روشهاى گوناگونى به كار مى‌گيرند. در هر يك از اين روشها، مجموعه‌اى از مشخّصه‌هاى خورشيد و هلال در لحظۀ غروب خورشيد روز 29 هر ماه به كار مى‌رود. اين مشخّصه‌ها در چهار قسمت به شرح ذيل قابل دسته‌بندى است:
1. مشخّصه‌هاى زمانى، شامل: لحظۀ مقارنۀ ماه و خورشيد، لحظۀ غروب خورشيد و لحظۀ غروب ماه.
2. مشخّصه‌هاى سمتى، شامل: سمتهاى ماه و خورشيد در لحظه غروب خورشيد، اختلاف سمتى بين ماه و خورشيد در لحظۀ غروب خورشيد، سمت ماه در لحظۀ غروب ماه.
3. مشخّصه‌هاى حد دار، شامل: ارتفاع ماه در لحظۀ غروب خورشيد، اختلاف زمان لحظه‌هاى غروب خورشيد و ماه (مدّت مكث هلال بعد از لحظۀ غروب خورشيد)، فاصلۀ زاويه‌هاى ماه از خورشيد در لحظۀ غروب خورشيد، اختلاف طولهاى دايرة البروجى ماه در خورشيد لحظۀ غروب خورشيد، سنّ ماه در لحظۀ غروب خورشيد (اختلاف زمان لحظه‌هاى غروب خورشيد و مقارنه)، در صد سطح روشن ماه در لحظۀ غروب خورشيد.
4. مشخّصه‌هاى موقعيتى، شامل: عرض دايرة البروجى ماه در لحظۀ غروب خورشيد، موقعيت ماه در مدار خود به دور زمين نسبت به لحظه‌هاى حضيض و اوج در لحظۀ غروب خورشيد، موقعيت زمين در مدار خود به دور خورشيد در لحظۀ غروب خورشيد.
نقش و ميزان تأثير اين مشخّصه‌ها در رؤيت‌پذيرى هلال ماه و ميزان وابستگى هر يك‌ ______________________________
(1). تحقيقات اسلامى، سال 15، ش 2/ سال 16، ش 1، ص 75، 78.


رؤيت هلال، مقدمه‌ج‌5، ص: 41‌
از آنها به ساير مشخّصه‌ها متفاوت است و براى صدور حكم مطمئن و قطعى دربارۀ رؤيت هلال وضع همۀ مشخّصه‌هاى ياد شده به طور دقيق ملحوظ واقع مى‌شود.
مى‌افزايم كه لحظۀ پس از مقارنه، همان لحظه تولّد ماه نو است، و هر چه لحظۀ غروب خورشيد يا لحظۀ اوّلين رؤيت هلال ماه، ديرتر از آن صورت بگيرد، آن هلال را در اصطلاح مسن‌تر مى‌نامند و هر چه اين مدت كمتر باشد، آن هلال را جوان‌تر به شمار مى‌آورند. برخى از اهل فن، هلال ماههاى با سنّ كمتر از 20، بين 20 تا 24 و بيشتر از 24 ساعت را به ترتيب: جوان، ميان سن و مسنّ دسته‌بندى مى‌كنند.
با توجه به تجربيات و گزارش دستاورد تلاش 127 سالۀ عدّه‌اى از اهل فن و شيفتگان شكار هلال، اين نتايج به دست آمده است:

الف) رؤيت‌ناپذيرى هلال با چشم مسلّح در مورد هلال ماههايى كه سنّ آن در لحظۀ غروب خورشيد از 11 ساعت و 56 دقيقه كمتر است.
ب) رؤيت‌ناپذيرى هلال با چشم غير مسلّح در مورد هلال ماههايى كه سنّ آن در لحظۀ غروب خورشيد از 14 ساعت و 9 دقيقه كمتر است ... «1».
براى وضوح بيشتر مطلب، در اينجا سخن تعدادى از اهل فن را نقل مى‌كنيم:
- اگر سنّ ماه حد اقل 8 ساعت نباشد، هلال قابل رؤيت تشكيل نمى‌شود و كمترين سنّ هلال براى رؤيت با چشم مسلّح حدود 12 ساعت است. از طرفى در رصد هلال با چشم غير مسلّح نيز نتايج رتبه‌دار جهانى براى كمينۀ سنّ هلال، در حدود 18 ساعت ثبت شده است. لذا ... هلالهاى با سنّ بالاتر از 18 ساعت- به شرط نبودن موانعى همچون ابر يا آلودگى هوا- با چشم عادى قابل رؤيت است «2».
- چنانچه ارتفاع ماه حدود 5/ 7 درجه، مكث آن حوالى 35 دقيقه، فاصلۀ زاويه‌اى حدود 5/ 8 درجه (زمين مركزى) عرض آن شمالى، و ديگر شرايط رصدى نيز مناسب باشد، به شرط برخوردارى از هواى تميز و افق باز، تازه اين گونه هلال را با چشم مسلّح مى‌توان مشاهده كرد. امّا اگر فاصلۀ زاويه‌اى 5/ 9 درجه، ارتفاع ماه بيش از 9 درجه، مكث آن بالاى 45 دقيقه، و ساير شرايط رصدى مساعد باشد، در صورت‌
______________________________
(1). گزارش جامع طرح سراسرى رؤيت هلال ماههاى قمرى، ص 13- 15، 30- 31؛ نيز رك: تحقيقات اسلامى، شمارۀ پيشگفته، ص 107- 109.
(2). تحقيقات اسلامى، شمارۀ پيشگفته، ص 76.


رؤيت هلال، مقدمه‌ج‌5، ص: 42‌
وجود هواى تميز و بدون مانع، هلال با چشم غير مسلّح قابل رؤيت خواهد بود «1».
- الگوى روشنايى ماه (يعنى مرئى بودن هلال) مستلزم محاسبات پيچيده‌اى در حوزه‌هاى مكانيك سماوى و روشهاى جوّى و اختر فيزيكى است ... اوّلين گام آن است كه ابتدا معيار عدم رؤيت (نامرئى بودن) را به دست آوريم. پس از آن، دسترسى به معيار واقعى ساده‌تر خواهد بود.
پيشگويى مرئى بودن ماه نو بسيار مشكل است ... هدف ما ... اين بود كه ميزان خطا در مشاهدۀ ماه نو، با بهره‌مندى از روشهاى جديد اختر فيزيكى ... كاهش يابد.
روشهاى متعدّدى براى پيشگويى اوّلين رؤيت هلال وجود دارد. از بيش از 5000 سال قبل به اين طرف، تقريبا همۀ تمدنهاى بشرى- از بابلى‌ها گرفته تا به امروز- معيارهاى متفاوتى را يافته و به كار بسته‌اند ....
آخرين مطالعاتى كه دانشمندانى نظير فادرينگهم و ماوندر «2» (1910 م) دانژون «3» (1932- 1936 م)، بروئين «4» (1977 م)، الياس (1981- 1989)، مك نلى «5» (1983 م)، شفر «6» (1989- 2000 م) و يالوپ «7» در سدۀ گذشته انجام داده‌اند، همگى كوششهايى براى يافتن پاسخ سؤال مذكور بود «8».





رؤيت هلال؛ ج‌2، ص: 1200
هلال--علی زمانی
فصل دوم: اسباب اختلاف رؤيت‌
1. اختلاف طول شهرها‌
هر شهر و بلدى كه طول آن نزديك‌تر به مبدأ طول (گرينويچ) باشد در بسيارى اوقات امكان رؤيت در آن بيش از شهر و نقاطى است كه طول شرقى آن‌ها زيادتر از مبدأ مزبور باشد؛ يعنى در بلاد غربى‌تر امكان رؤيت بيش از بلاد شرقى است، گرچه در عرض با هم مساوى باشند؛ مثلا در مراكش امكان رؤيت بيش از تهران و مشرق زمين است.
2. اختلاف عرض شهرها‌
الف) دورى بعد «معدّل النهار» از منطقة البروج و نزديك شدن به آن، در كوتاهى و بلندى شب و روز تأثيرى شايسته دارد. بر اين پايه، اگر دو شهر در طول و عرض برابر باشند، امّا يكى در نيم‌كره جنوبى و ديگرى در نيم‌كره شمالى قرار گرفته باشد اين امكان هست كه در يك روز معيّن هلال در شهر اوّل ديده نشود و در شهر دوم رؤيت گردد؛ مثلا شهر اوّل داراى 35 <> عرض جنوبى و شهر دوم در عرض 35 <> شمالى باشد در اين فرض، روز براى شهرى كه در عرض 35 <> جنوبى قرار گرفته حدود چهار ساعت كوتاه‌تر از همان روز است. و براى شهر دوم؛ يعنى روز شهر دوم، دو ساعت از طرف بامداد و دو ساعت از طرف پسين بزرگ‌تر است. از اين رو ممكن است در افق شهر اوّل هلال رؤيت نشود و دو ساعت بعد در افق شهر دوم (واقع در عرض 35 <> شمالى) رؤيت گردد،



رؤيت هلال، ج‌2، ص: 1201‌
عكس اين فرض هم تصور دارد.
ب) چون بعد (عرض) قمر از- دايرۀ بروج- به سمت شمال و جنوب- حدود ده درجه است، اگر بعد قمر در سمت شمال باشد امكان رؤيت در نواحى و آفاق جنوبى كمتر است و بالعكس، اگر چه هر دو شهر از آفاق ياد شده در يك طول هم قرار گرفته باشند.
ج) چون مدار حركت ماه به دور زمين غالبا حول معدّل النهار استواى فلكى و مناطق استوايى است، و سعۀ مشرق و مغرب، بين صفر تا 5/ 23 <> شمالى يا جنوبى بيش نيست، لازم مى‌آيد ماه در مناطقى كه بيش از ميل كلّى (5/ 23 <>) عرض دارند به افق نزديك‌تر باشد. از اين رو:
اوّلا، هلال هنگام غروب آفتاب به افق نزديك‌تر است؛ در نتيجه زودتر غروب مى‌كند.
ثانيا: گرد و غبارهايى كه غالبا نزديك افق گرد مى‌آيند سبب مى‌شوند رؤيت هلال با مشكل رو به رو گردد، به ويژه در شهرهايى كه داراى عرض‌هاى بالا هستند، بر خلاف شهرهايى كه استوايى و يا معتدلۀ نزديك به استوا باشند؛ چرا كه انسان گردش ظاهرى معدّل النهار و منطقة البروج را تقريبا بالاى سر (دولابى) مى‌بيند. از اين رو هلال به سهولت رؤيت مى‌شود.
3. اوضاع فلكى‌
1. بعد تقويم ماه از تقويم خورشيد كه آن را «بعد سوى» خوانند عبارت است از:
موقعيّت «مركز ماه از مركز خورشيد» به گفتۀ بيرجندى: درجات منطقة البروج را درجات سوا گويند؛ چه آن را همۀ برابر گرفته‌اند و اجزاى [يعنى درجات] معدّل النهار را به آن، نسبت كرده‌اند، و آن موضع قمر است به خورشيد «1».
2. دور و نزديك شدن ماه به زمين: مى‌دانيم كه فاصلۀ ماه از زمين در حال «حضيض» كه به زمين نزديك‌تر است عبارت است از: 000، 360 هزار كيلومتر و در حال «ذروه دورى»‌
______________________________
(1). شرح زيج سلطانى، باب كيفيّت استخراج هلال.



رؤيت هلال، ج‌2، ص: 1202‌
حدود 000، 400 كيلومتر است، و بديهى است كه امكان رؤيت در حال حضيض بيش از حال دورى است.
3. بعد معدّل: و آن عبارت است از: «فاصلۀ غروب ماه پس از غروب خورشيد». بنابراين هر چه فاصله غروب ماه زيادتر باشد زمان مكث و درنگ هلال فوق افق بيشتر است و بهتر مى‌توان رؤيت كرد، و اگر اين فاصله كم باشد قمر فورا پشت سر آفتاب غروب مى‌كند و قابل رؤيت نيست.
دانشمندان فنّ تقويم بر آنند كه ماه، از شش درجه قبل از قرار گرفتن در راستاى خورشيد (برابر 12 ساعت) تا 6 <> بعد از دور شدن از آن در محاق است و با چشم معمولى امكان رؤيت ندارد و بعد از 7 <> تا 8 <> شكل هلال بسيار ضعيف و قابل رؤيت است.
خواجه نصير الدين طوسى و دانشمندانى كه پس از او عهده‌دار تقويم شدند به پيروى از او «بعد معدّل» را ده درجه (10 <>) برابر چهل دقيقه زمانى به عنوان «ضابطه جهت رؤيت» انتخاب كردند- كه برابر 20 ساعت پس از اقتران است- و گفته‌اند: اگر بعد مزبور بين دوازده تا چهارده (14 <>- 12 <>) باشد، هلال معتدل است و اگر زيادتر باشد، هلال كاملا هويداست. «1»‌
گفتنى است، امروزه ثابت شده كه هلال در شرايط ويژه تا حدود پنج درجه برابر با بيست دقيقه مكث ماه بعد از لحظه غروب خورشيد قابل رؤيت است، چنان كه روز چهارشنبه 29 ماه رمضان 1418 ق برابر 8/ 11/ 1376 ش و 28 ژانويه 1998 م، حدود ساعت 5/ 9 صبح به ساعت رسمى ايران از لحظه مقارنه (محاق) خارج شده و بعد از غروب آفتاب رؤيت گشته است كه رسانه‌هاى ايران (راديو و تلويزيون) از طرف صاحبان فتوا، روز بعد؛ يعنى پنج‌شنبه را به عنوان عيد (روز اوّل شوّال) اعلام كردند؛ چنان كه محاسبه از راه رايانه نيز اين واقعيت را نشان مى‌دهد. به سند و گزارش زير دقت فرماييد «2»:
در اين گزارش مدت مكث ماه بعد از لحظۀ غروب خورشيد 22 دقيقه به حساب آمده است:
______________________________
(1). شرح زيج سلطانى، باب كيفيّت استخراج هلال.
(2). رؤيت هلال ماه طى سال‌هاى 1415- 1418 ه‍. ق، ص 484 و بعد.



رؤيت هلال، ج‌2، ص: 1203‌
گزارش جامع طرح سراسرى رؤيت هلال ماه‌هاى قمرى براى ايران گزارش شمارۀ 1 رؤيت هلال ماه شوّال 1418 1. تاريخ:
8 بهمن 1376‌
29 رمضان 1418‌
28 ژانويه 1998‌
2. خلاصۀ گزارش: شرايط جوى نامساعد بود.
3. رصدگاه: عبد الرّحمن خازنى- تهران‌
4. وضعيّت آسمان: نزديك به افق غربى در لحظۀ غروب خورشيد: ابرى و مه‌آلود‌
5. چند مشخّصۀ ماه و خورشيد بر اساس محاسبه:
شمارۀ ماه گرد نجومى: 929.
شمارۀ ماه گرد اسلامى: 17014.
لحظۀ مقارنه: ساعت 9 و 31 دقيقۀ 8 بهمن 1376.
لحظۀ غروب خورشيد: ساعت 17 و 28 دقيقه.
سنّ ماه در لحظۀ غروب خورشيد: 7 ساعت و 57 دقيقه.
سمت ماه در لحظۀ غروب خورشيد: 7/ 248 درجه.
ارتفاع ماه در لحظۀ غروب خورشيد: 16/ 4 درجه.
لحظۀ غروب ماه: ساعت 17 و 50 دقيقه.
مدت مكث ماه بعد از لحظۀ غروب خورشيد: 22 دقيقه.
سمت خورشيد در لحظۀ غروب خورشيد: 1/ 248 درجه.
اختلاف سمت ماه و خورشيد در لحظۀ غروب خورشيد: 6/ 0 درجه.
سمت ماه در لحظۀ غروب ماه: 8/ 251 درجه.
فاصلۀ زاويه‌اى ماه از خورشيد در لحظۀ غروب خورشيد: 08/ 5 درجه.
اختلاف طول‌هاى دايرة البروجى ماه و خورشيد در لحظۀ غروب خورشيد: 45/ 4 درجه؟
عرض دايرة البروجى ماه در لحظۀ غروب خورشيد: 45/ 2 درجۀ شمالى.



رؤيت هلال، ج‌2، ص: 1204‌
زاويۀ قطر ماه: 82/ 1953 ثانيۀ قوسى.
موقعيّت ماه در مدار خود به دور زمين: 00/ 2 شبانه روز قبل از لحظۀ حضيض.
سطح روشن ماه: 14/ 0.
6. نام راصد (ها): محمود اعرابى، محمد باقرى، حجّت الحق حسينى ايرانى، فريبرز رسولى، حسن شيرازى، محمد رضا صيّاد، حسن طارمى‌راد، مرتضى غفّار خانى، محسن قاضى مير سعيد، اكبر مياندوآبچى و اليار مياندوآبچى.
<> نمايش مختصّات افقى هلال ماه، خورشيد و سيّاره‌هاى مرّيخ و مشترى‌
بر اساس محاسبه در شام‌گاه 8 بهمن 1376 در رصدگاه عبد الرّحمن خازنى- تهران‌



رؤيت هلال، ج‌2، ص: 1205‌
شايان ذكر است كه سندهاى مزبور بر اساس محاسبات رايانه است؛ ليكن تقويم‌نگاران ما هنوز روش خواجه (بعد ده درجه برابر با مكث چهل دقيقه بالاى افق- بعد معدّل- و سپرى شدن 20 ساعت از تولد ماه) را از نظر دور نداشته‌اند؛ امّا مردم در عمل با چشم‌هاى تيزبين و يا به وسيله دوربين و ... اين فاصله را به نصف تقليل داده و هلال را گاهى يك روز جلوتر از اعلام منجّم رؤيت مى‌كنند، و چه بسا ياوه‌اى هم نثار و نصيب منجّم گردد!
4. عوامل فيزيكى‌
دود، گرد و خاك، و بخار آب نيز نقش تعيين‌كننده دارند. از اين رهگذر در فصل زمستان كه بخار آب در جوّ، زياد است رؤيت هلال مشكل‌تر است و چون در فصل تابستان، بخار آب كم است و ساير گازهاى انعكاس دهندۀ نور بيشتر مى‌شود. رؤيت هلال آسان‌تر خواهد بود.
همچنين عوامل ديگر مانند: ابرها و كوه‌ها سبب مى‌شوند رؤيت هلال ماه دشوار شود، بر خلاف هواى صاف و سطح هموار زمين كه موجب مى‌شود ديد انسان بيشتر گردد.
5. عدم ضابطه كلّى‌
علماى اين فنّ با اين كه از روزگاران پيش در صدد تهيّه ضابطه و قاعده‌اى كلّى بوده‌اند، امّا كمتر به اين آرزو دست يازيدند. امروزه نيز يك فرمول كلّى و فراگير جهت ديدن هلال وجود ندارد. گرچه فى الجمله قواعد و ضوابطى در اين خصوص موجود است، چنان كه به آن‌ها اشاره خواهيم داشت.



رؤيت هلال، ج‌2، ص: 1206‌
فصل سوم: لزوم يا عدم لزوم اتّحاد آفاق‌
پس از دانستن و يادآورى امور مزبور، سخن فقها نوعا بر پايۀ دو قول استوار است:
1. گروهى با بهره‌گيرى از اصول و قواعد علمى و هيوى بر اين نظرند كه: ادلّۀ نقلى (آيات و روايات اسلامى) دلالت تامّ بر لزوم اتحاد آفاق (شهرهاى نزديك به هم) و «موضوعيّت رؤيت» دارند.
2. گروه ديگر با استفاده از قواعد و ادلّه مزبور معتقدند: اتحاد آفاق لازم نيست و ادلّۀ نقلى همه طريق به واقع، كاشف و نشانه از واقع‌اند و اينك توضيح كلام:
قول اوّل: لزوم اتّحاد آفاق‌
اعتبار علمى: دانستيم كه ملت چين مانند ملت عرب چه در زمان جاهليّت و چه پس از ظهور اسلام، آغاز ماه قمرى را پس از خروج ماه از تحت الشعاع؛ يعنى از زمان «رؤيت هلال» دانسته‌اند. اين پديده جز در غروب روز 29 يا 30 اتفاق نمى‌افتد، از اين رو شب اوّل ماه قبل از روز اوّل ماه به حساب مى‌آيد. بنابراين «رؤيت هلال» دخل تام در تحقق ماه هلالى دارد.
به گفتۀ منجّمان- به پيروى از خواجه چنان كه خاطر نشان ساختيم- قمر حدّ اقل پس از طى ده درجه كه عبارت از 20 ساعت از اقتران گذشته است قابل رؤيت است. از اين رو وقتى ماه ديده شد، ماه قبل سپرى، و ماه جديد آغاز گشته است و قطعا حكم شهرها و بلادى كه عوارض طبيعى هم چون: ابر، كوه بلند، تپّه و بخار زياد افقشان را پوشانيده در‌
________________________________________
مختارى، رضا و صادقى، محسن، رؤيت هلال، 5 جلد، انتشارات دفتر تبليغات اسلامى حوزه علميه قم، قم - ايران، اول، 1426 ه‍ ق





رؤيت هلال؛ ج‌2، ص: 1224
4. حمّاد بن عثمان، عن أبي عبد الله عليه السّلام قال:
إذا رأوا الهلال قبل الزوال فهو للّيلة الماضية، و إذا رأوه بعد الزوال فهو للّيلة المستقبلة. «1»‌
تطبيق: طبق سند قبل دانستيم كه اختلاف طول‌هاى دايرة البروجى ماه و خورشيد در لحظۀ غروب خورشيد 45/ 4 <> و سطح روشن آن 14% و مدت مكث آن بعد از لحظه غروب خورشيد 22 دقيقه بود و فقهاى عصر ما حكم و يا فتوا به اثبات عيد فطر و اوّل ماه شوّال دادند.
از اين رو ضابطه‌اى كه محقق طوسى رحمه اللّه و ساير تقويم‌نگاران به پيروى از او مبنى بر 10 <> جهت اعلام رؤيت هلال مقرّر داشته‌اند عملا از كار افتاده است، لذا بر پايه پژوهش‌هاى علمى جديد و بر اساس طايفۀ اخير روايات (نگاشته شده در تقسيم آفاق) به ضابطه‌اى نو مى‌توان دست يافت.
چنان كه اشاره شد مبنا و محور دستۀ اخير روايات، «نصف النهار» است و ما نمونه زير را بر اين مقياس و ضابطه عرضه و انطباق مى‌دهيم.
اشاره شد كه در سال 1418 ه‍، روز 29 رمضان، هلال ماه شوّال حدود ساعت 6 بعد از ظهر به وقت محلى ايران ثابت شد، اين در حالى اتفاق افتاد كه حدود ساعت 5/ 9 صبح همين روز از اقتران خارج گشته است.
بر اين اساس (ضابطه نصف النهار) ممالك شرقى؛ يعنى ايران، افغانستان، پاكستان، ازبكستان، تاجيكستان، سيبرى (بخش بزرگى از شوروى سابق)، هندوستان، چين، مغولستان، تايلند، اندونزى، فيليپين، استراليا و ژاپن همه از بخش بعد از ظهر به حساب مى‌روند (يعنى 6 بعد از ظهر ايران براى آن‌ها هم بعد از ظهر است) پس بايد مانند ايران فرداى شب رؤيت را، اوّل ماه به حساب آورند.
________________________________________
مختارى، رضا و صادقى، محسن، رؤيت هلال، 5 جلد، انتشارات دفتر تبليغات اسلامى حوزه علميه قم، قم - ايران، اول، 1426 ه‍ ق





خاطرات روزانه آیت الله هاشمی رفسنجانی / سال ۱۳۷۶ / کتاب «سردار سازندگی»
پنج‌شنبه ۹ بهمن ۱۳۷۶ // ۳۰ رمضان ۱۴۱۸// ۲۹ ژانویه ۱۹۹۸
براساس تقویم‌ها، آماده روزه گرفتن برای امروز بودیم، ولی با رؤیت هلال دیشب، امروز عیدفطر شد. معمولاً هر سال‌که تقویم‌ها، ماه رمضان را سی روز می‌گیرند، این چنین پیش می‌آید و با اینکه متخصصان فن قبول نمی‌کنند که ماه قابل رؤیت باشد، ولی شهادت‌های مکرر در بلاد متعدد، متخصصان را رها می‌کنند.









****************
ارسال شده توسط:
حسن خ
Tuesday - 28/12/2021 - 12:7

 رصد هلال ٨ بهمن ١٣٧۶ در امریکا مطابق با رویت هلال در ایران(با تفاوت های مشخص شده در پارامترها)

سايت پایش رویت هلال ماه

ف مکان-رصدگر تاریخ طول جغرافیایی عرض جغرافیایی اختلاف زمانی غروب خورشید ارتفاع ماه فاز ماه جدایی زاویه ای سن هلال غروب ماه مکث زمان رویت سن هلال ارتفاع ماه فاز ماه ضخامت هلال ابزار رصد زمان مقارنه
40 Houston, Pearce 1998/01/28        -95°22' 29°46' -6 17:55:41 8.370 0.80% 9.25 17:54:38 18:42:22 46.7 18:11 18:10 5.386 0.82% 0.219 B 6:01:03

 ازجمله نکات قابل توجه در این گزارش، تفاوت برخی پارامترهای آن با گزارش رویت هلال ایران است از جمله زمان مقارنه که ساعت ۶ صبح می باشد.



اطلاعیه دفتر رهبر معظم انقلاب درخصوص رؤیت هلال ماه شوال ٨ بهمن ١٣٧۶

بسم اللَّه‌الرحمن الرحیم
ضمن آرزوی قبولی طاعات و عبادات عموم برادران و خواهران مسلمان و متعهد و تبریک عید سعید فطر به مسلمین جهان بویژه ملت عزیز ایران بدینوسیله به اطلاع می‌رساند طبق گزارشهای موثق هلال ماه شوال در مناطق متعددی از کشور رویت شده و نیز برای تعدادی از حضرات آقایان مراجع محترم تقلید در قم به اثبات رسیده است. بنا بر این حلول ماه شوال برای مقام معظم رهبری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای مد ظله العالی احراز گردیده است و معظم‌له حکم به ثبوت ماه شوال فرموده‌اند و فردا پنجشنبه نهم بهمن ماه مصادف با اولین روز ماه شوال و عید سعید فطر می‌باشد و نماز پرشکوه عید سعید فطر در سراسر کشور اقامه می‌شود.
دفتر مقام معظم رهبری



****************
ارسال شده توسط:
حسین
Tuesday - 28/12/2021 - 13:42

ساعت ۶ صبح در گزارش بالا، ساعت جهانی گرینویچ است که از ساعت محلی تهران سه ساعت و نیم عقب‌تر است، شش و یک دقیقه یعنی نه و ۳۱ دقیقه تهران.








****************
ارسال شده توسط:
مرتضی
Saturday - 1/1/2022 - 19:58

در میان این متن (از آن جا که پاراگراف زرد شده است) ظاهرا این پروفسور رویت هلال را در تاریخ مذکور نفی می کند.

 

باسمه تعالى شأنه

 

نص المحاضرة التي ألقاها الدكتور يوسف مروة (دكتور في الفيزياء النووية)

بتاريخ 13/11/1999م - في صيدا بدعوة من اللجنة الثقافية في هيئة العلماء اللبنانية

 

وكانت تحت عنوان :

علم الفلك وأوائل الشهور القمرية

 

المرسل : الاخ بشير

 

بسم الله الرحمن الرحيم الحمد لله رب العالمين أما بعد

إن مشكلة تعيين بدايات ونهايات الأشهر القمرية بدأت بعد استقلال الدول الإسلامية، بعدما صارت لهذه الدول مراكز إفتاء، فأصبح لكل بلد مركز للإفتاء ، فلم يكن هناك دولة مركزية للخلافة لتحل المشكلة. بعض العلماء يحاربون التنجيم، ونحن أيضاً نحارب التنجيم، فالمشكلة أن ثمة خلطاً بين مهنة عالم الفلك وبين مهنة المنجم. المنجم ليس عالماً فلكياً، وعالم الفلك بالتالي ليس منجماً . عُقدت عدة ندوات في جامعات غربية واتخذت هذه (التُّهمة) وهذا الخلط نقطة ضعف عند المسلمين ، فنحن في القرن العشرين وعلى أوائل الألفية الثالثة وما يزال المسلمون يخلطون بين علم الفلك وعلم التنجيم. ففي إحدى الندوات وقف أحد علماء الفلك الكبار وسأل الحاضرين : من منكم منجم ؟ فلم يجبه أحد، ثم سأل ثانية من منكم عالم فلكي ؟ فرفع الجميع يديه . فسُئل : لِمَ هذا السؤال ؟ فأجاب: لأني قرأت أن مؤسسة إسلامية في لبنان ما زالت تنعت علماء الفلك بالمنجمين. ثمة فرق كبير بين المنجمين والفلكيين وبين التنجيم وعلم الفلك. فالمنجّم أو (النجّام) هو الذي يزعم معرفة حظوظ الناس ومستقبلهم ومصير حياتهم بحسب مواقع النجوم عند ولادتها، وهو الذي ينظر إلى النجوم ويحسب مواقيت شروقها وغروبها وسيرها، فيتوهّم من خلالها أحوال الناس والعالم. وعملية التنجيم المعروفة بـ (اوسترولوجي) هي عملية ربط مواقع النجوم وحركاتها بسلوك وأعمال ومصير الانسان . ويعتقد المنجم ويعلن أن النجوم تؤثر في حياة وموت الناس، ويقف رجال العلم بمن فيهم علماء الفلك مع الفقهاء في رفض عمليات التنجيم وأقوال المنجمين. فلم يُعرف أنّ عالماً فلكياً وافق زعماً لمنجم. وإذا اعتبرنا التنجيم مهنة من المهن فإن المنجم لا يحتاج إلى أكثر من أشهر قليلة لإتقان مهنته بكل تفاصيلها وقواعدها. وأما الفلكي الذي نسميه (أسترونومي) فهو الذي يقوم بعمليات الرصد والمسح السماوي ودراسة قوانين حركات ومدارات الأجرام السماوية من أقمار وتوابع : كواكب، كويكبات ونجوم وصُدم ومجرّات وثقوب سوداء . . . الخ ويعمل أيضاً على إجراء القياسات والاختبارات والحسابات المتعلقة بها. ويصرف الفلكي من عمره أكثر من عشرة أعوام في الدراسة الجامعية والبحث حيث يدرس بالإضافة إلى فروع علم الفلك المتعددة ومواضيع الرياضيات العالية (الحسابات): التكامل والتفاضل والقياس الفلكي والميكانيكي السماوي والفيزياء الفلكية وعلم نشوء الكون والكونيات وفيزياء الفضاء والبصريات الفضائية وعلوم القمر وجغرافيته الطبيعية والكواكب والأرصاد الجوية والاتصالات الفضائية والأجهزة الالكترونية الحديثة وتقنية الأقمار الصناعية، بالإضافة إلى مواضيع أخرى مثل الديناميكية الحرارية وميكانيك السوائل والتحديد الحراري والديناميكية الجوية والمسح الفضائي والتحليل الاحصائي ... الخ فبعد كل هذه العلوم التي يدرسها نُطلق عليه لقب المنجم .. هذا ظُلم !! وبعدها يتخرج طالب علم الفلك بدرجة (دكتور) مثلاً فيمارس أعمال الرصد والقياس وتطوير الأجهزة إلالكترونية وتصميمها في أحد المراصد الفلكية أو يشارك في أعمال البعثات الفلكية المختلفة حول الكرة الأرضية أو ليتولى التدريس في إحدى الجامعات. ولذلك فإنّ نعت علماء الفلك بالمنجمين جهل أو تجاهل بطبيعة تدريبهم وإعدادهم وعلمهم ومعرفتهم. وقد تألمّ لهذا النعت علماءُ الفلك المسلمون من قُرّاء العربية وخاصة أعضاء اللجنة الدولية لرصد الأهلة. كما أن نعت علماء الفلك بالمنجمين ظلمٌ كبير لعلماء الفلك المسلمين في القرون الوسطى الذي كان لهم الدور الهام في تاريخ الحضارة الإنسانية والذين ما زالت أعمالهم ومنجزاتهم العلمية الفلكية مرجعاً هاماً لعلماء الفلك في الغرب. وقد تعجب علماء الفلك في الغرب في الجامعات الكندية كيف لم يحتج أساتذة وطلاب جامعات الفلك في الجامعات اللبنانية على هذا النعت الذي لا مبرر له واطلاق اسم الشعوذة على أعمال ومنجزات علماء الفلك سواء في القرون الوسطى أمثال الخوارزمي والبزجاني والرازي والبتاني والبيروني والطوسي وابن يونس وابن الهيثم وأبو الوفا والبطروجي والمجريتي والزرقاوي وسواهم. علماً أنه في تاريخنا الإسلامي العربي برز مئات علماء الفلك ولم يكن في أية أمة أخرى هذا العدد الذي برز مثل ما برز في أمتنا الإسلامية، ولا شك أن سبب تطور علم الفلك لدى المسلمين هو السبب الديني . فالمسلم يريد معرفة اتجاه القبلة وولادة الهلال وبداية الشهر .. فالإسلام هو الحافز الرئيسي لإتقان علم الفلك وتطويره . وفي العصر الحاضر هناك علماء فلك كبار غير مسلمين مثل : سانحان وهوكن، وغيرهم ممن لهم فضل كبير في تقدم علم الفلك في العصر الحاضر. ولا تزال لحد اليوم القوانين التي استخدمها البتناني والطوسي والبزجاني تستخدم من قبل وكالة " نازا". إلا أننا وللأسف بعيدون عن استخدام هذا التراث ! الجداول الفلكية التي أطلق عليها العلماء المسلمون اسم (الأزياج) مفرد (زيج) وهي عبارة عن جداول تعيّن شروق الشمس وغروبها يومياً وشروق القمر وغروبه يومياً وشروق وغروب الكواكب السيارة يومياً (خسوف القمر وكسوف الشمس.) ففي القرون الوسطى يوم لم يكن هناك أشعة (ليزرية) ولا تحت الحمراء ولا أشعة (أكس) ولا (غاما) ولا أقمار صناعية، كان الاعتماد على أجهزة أو أدوات بدائية مثل : (الحلقة الاعتدالية) و (ذات الجيب) و (ذات النقطتين) و (عصا الطوسي) وهو جهاز مستخدم في علم الفلك ولا تزال في المتاحف الاوروبية موجودة. وإذا تعاملنا مع الجداول الحديثة التي يشرف عليها علماء الفلك المعاصر نجدها في غاية الدقة بحيث لم يحدث خلال هذا القرن على الأقل - بناءً على الجداول المتوفرة في المكتبات العامة - لم يحدث ولو مرة واحدة أن اختلفت جداول شروق وغروب وكسوف وخسوف وسائر الكواكب السيارة في المجموعة الشمسية بمقدار جزء واحد من عشرة أجزاء من الثانية. فالذي يدعي أن عند علماء الفلك اختلاف في أقوالهم، أين هو الخلاف ؟ فمثلاً: عندما يعين علماء الفلك أن هلال ذي الحجة في هذه السنة ولد نهار الأربعاء في 17 آذار الساعة 6.42مساءً. هذا الرقم نجده في مئتين زيج (كتيّب / جدول) من إصدار جامعة موسكو أو بكين أو طوكيو أو باريس أو روما أو لندن أو (أكسفورد) أو (كامبرج) أو أي جامعة فلكية في العالم لا تختلف ولو بجزء من عشرة أجزاء من الثانية. فهذا التوقيت عالمي (على حساب غرينتش). وعلى هذا كل دولة تستطيع أن تحسب أوقاتها الخاصة المتناسبة مع توقيت غرينتش. فالاقتران يقع فوق منطقة معينة ، فأحياناً يقترن القمر مع الأرض والشمس فوق المحيط الهادئ ، وأحياناً فوق جنوب افريقيا أو الهند، فكل شهر يختلف الموقع ، فليس هناك قاعدة فلكية ثابتة لموقع معيّن. فالقمر يدور حول الأرض والأرض في انحناء معيّن تدور حول نفسها وهي تمسك القمر معها وتنتقل فيه حول الأرض. فهذه الخلافات في دورة الأرض حول القمر كل 24 ساعة مرة ودورتها الكاملة حول الشمس كل 365 يوم وربع اليوم دورة كاملة ، ودورة القمر حول نفسه كل 29 يوم و12 ساعة و48 دقيقة وثانيتان حول الأرض. القمر عندما يدور حول الأرض دائماً يستغرق نفس الوقت فليس هناك من شهر يزيد عن شهر آخر ولكننا لا نستطيع أن نقيس أيام الشهر القمري بنسق الأيام ، فنحن نستخدم اليوم الأرضي . دورة الأرض كاملة حول نفسها 24 ساعة ، هذا اليوم الأرضي نعد به الأيام القمرية. الخلاف الوحيد في التعيين أنّ اليوم الأرضي يبدأ من نصف الليل إلى نصف الليل الثاني ، بينما اليوم القمري يبدأ من مغيب الشمس إلى مغيب الشمس الثاني . هذا الفارق الوحيد، لكن النسبة الزمنية هي نفسها بلا خلاف. ودورة القمر حول الأرض هي نفسها إلا أنه اصطلح العلماء بأن هذا كسر. إن أرصاد علماء الفلك بخصوص دخول وقت القمر في المحاق (عندما يقع القمر بين الأرض والشمس) وهذا الاقتران يكون على شكلين إما أن يكون (خطي) أن يقع مركز الشمس ومركز القمر ومركز الأرض على خط واحد عندئذ يحصل كسوف شمس ، وإما تقع الشمس والأرض في مستوى واحد . في هذه الحالة ظل القمر يقع خارج الأرض، فالاقتران هنا (سطحي) . وعندما يحصل الكسوف يكون القمر قد أتمّ دورته الاقترانية (انتهاء الشهر ) ويبدأ شهر جديد. في هذه الحالة يكون القمر قد حال بين عين الراصد وبين الشمس بعد دقيقتين (الحد الأقصى 6 دقائق) القمر يدور بصورة مباشرة فإذا انجلى توجه القمر وبدأ بالسير فعندئذٍ تشرق الشمس من جديد. السؤال هنا: ما رأي فقهاء المسلمين في هذه الحالة. أنا أفهم أن القمر مرّ بين نظري وبين الشمس وبدأ الشهر فلو فرضنا في ذلك المساء أنه أتينا لنرصد القمر فلم نره بأعيننا . هل نأخذ بهذا الرأي فنقول بدأ الشهر غداً أم نقول هذا كذب ونفاق . السؤال موجه إلى العلماء والفقهاء !! كان بعضهم يقول (إذا وصل علم الفلك ليعطينا حقائق دقيقة ويقينية فإننا سنأخذ بها)، هذه المرحلة موجودة الآن بل حتى في الماضي. لكن ما كان يحصل في بيروت منذ 35 سنة هو أنّ أحد المنجمين قبل شهر رمضان بشهر يضع إعلاناً في الجريدة ويكتب في الأسفل " الفلكي فلان" بينما هو منجم ليس إلا !! اليوم هناك حقائق علمية لا مجال للشك فيها . العقل البشري لا يعتمد على هذه المعلومات بصورة عشوائية لمجرد أنها معلومات، بل هي جزء من النظام الفيزيائي الكوني الذي خلقه الله تعالى وجعله مرتبطاً ببعضه بدقة متناهية. ولم يحصل في تاريخ الاتحاد العالمي لعلماء الفلك الذي يضم في عضويته آلاف العلماء أيُّ اختلافٍ حول تعيين وقت دخول وخروج القمر من المحاق. ونتمنى على الذين يشككون بأرصاد ومقاييس وتجارب ودراسات علماء الفلك أن يثبتوا بالبرهان الموثق وجود أي اختلاف في الجداول المنشورة حول هذا الموضوع. وأنا مستعد لأن أراهن مع أي إنسان إذا وجد تبايناً من هذا النوع (جدول صادر عن جامعة تورنتو وآخر عن جامعة باريس مثلاً) ووجد اختلافاً في تعيين وقت خروج القمر من المحاق وولادته عندئذ أقول : إنّ عند علماء الفلك كذباً ونفاقاً . ما الذي يشاهده الناس قبل ولادة الهلال وقبل خروجه من المحاق ؟ وادعاء الرؤية في بداية شهري رمضان وشوال لعامي 1998/1999. أذكر أنه وفي الخمسينات والستينات كنا نرى القمر عبر (التليسكوب) بينما الناس من خلال بصرها لم تكن تره ، إلا أننا اليوم نتعجب من كيفية رؤية الهلال بالعين المجردة قبل ولادته بـ4 أو 5 ساعات. إذا اعتبرنا الشهود المائة الذين رأوا الهلال سنة 98-99 صادقين في شهاداتهم ولم يتعمدوا الكذب فالسؤال المطروح ، ماذا شاهدوا ؟ وللإجابة عليه نلفت النظر إلى أمر وهو أنّ الأجواء والآفاق المحيطة بالكرة الأرضية في هذه الأيام تختلف اختلافاً كبيراً عما كانت عليه منذ قرن من الزمن وحتى قبل أربعين سنة. ولذلك من الضروري إعادة النظر في أسلوب التدقيق والتحقيق المتبع في قبول الشهادة أو رفضها. ولا من أحد يكذب الشهود أو يلومهم لأنهم شاهدوا ما يشبه الهلال في الافق الغربي لأن أمثال تلك الرؤية الوهمية الناتجة عن الخطأ والاشتباه ممكنة الحدوث. فقد حدث أثناء تجربة (لوكد شيفر) بالاستهلال في الولايات المتحدة بأن شهد 15% من المستهلين برؤية أهلة وهمية والتجربة كانت على مدى أربع سنوات. إذاً كيف يمكن أن يشاهدوا الهلال وما هي الأسباب ؟ 1.. إن الآفاق والأجواء المحيطة بالكرة الأرضية ملوثة بالكثير من الأبخرة، والغازات والسحب الدخانية على اختلاف أنواعها ودرجاتها من دخان وضباب (سموك) وضباب عالي وبخار ماء، وغشاوة ضبابية، ولطخة، وسخام، ونفثات غازية متقطعة، وغبار . . . الخ الجو اليوم مليء بهذه الأشياء، وكلها تحمل مجموعة من الغازات مثل بخار الماء، وغاز الكلور الناتج عن تبخر مياه البحار والمحيطات، وأول وثاني أوكسيد الكربون الناتج عن احتراق البنزين من تحركات السيارات والطائرات ، وثاني وثالث أوكسيد الكبريت الناتج عن محطات توليد الطاقة الكهربائية ومحطات تكرير النفط، والهيدروجين الكبريتي الناتج عن تفاعل ثاني أوكسيد الكبريت في الفضاء مع بخار الماء في تأثير الأشعة فوق البنفسجية وأول وثاني أوكسيد النيتروجين والحرائق . . . الخ ولا يخلو حالياً أفق أو جزء من أجواء الأرض مهما بدا نقياً وصافياً من آثار هذه الغازات السابحة في الافق الغربي على شكل (ريشة) تبدو لعين الناظر بعد مغيب الشمس كأنها هلال، لأنها بسبب كثافتها المختلفة عن كثافة الهواء وارتفاعها فوق الأفق تعكس أشعة الشمس بعد المغيب وترتفع هذه الشذرات الشاردة من سطح الأرض إلى أعالي الجو على شكل (تدفق ريشي) بسبب حركة الأرض حول نفسها من الغرب إلى الشرق. ويمكن للراصد في هذه الأيام أن يشاهد بالعين المجردة في كل ليلة من ليالي الشهر أهلّةً وهمية إذا أمعن النظر بعد مغيب الشمس في كل بلدان العالم تقريباً. 2.. إضافة إلى ذلك كل هذه الغازات التي ذكرناها والتي تثير الشكوك في الرؤية يدخل عامل آخر هام يُعرف باسم التلوث الضوئي وهو النور الذي ينتشر في الجو فوق المدن المنارة بالمصابيح الكهربائية في الشوارع والطرقات وأمام المنازل والمصانع وما شابه ويؤدي إلى إحداث توهج في الفضاء الذي ينعكس عن بعض الريشات الغازية من الضباب الرقيق التي تأخذ شكل خيط دقيق من النور يشبه الهلال. 3.. إن تواجد آلاف الأقمار الصناعية المصنوعة من مادة معدنية مصقولة ولامعة وعاكسة للنور (حوالي 6 آلاف قمر صناعي) تدور بشكل مستمر وبسرعة متباينة تصل أحياناً إلى سرعة دوران الأرض حول نفسها ، ويلاحظ الناظر إلى الأفق الغربي بعد المغيب في معظم الأحيان أن الجزء المواجه للشمس من القمر الصناعي يعكس النور فيبدو أنه هلال قمر طبيعي. لذلك من أجل هذا الشيء فإن الواجب الشرعي يدعو إلى التدقيق والتمحيص العلمي في شهادات كل من يتقدم للشهادة برؤية الهلال. مع العلم أنّ اللجنة الدولية لرصد الأهلة في أميركا الشمالية قد وجّهت نداءً بتاريخ 14/كانون الثاني/1999 بواسطة شبكة الانترنت إلى مجموعة من أعضائها المراسلين وأهل الاختصاص العلمي في السعودية في مكة المكرمة والمدينة وجدة والرياض والطائف وأبها، لكي يستهلّوا مساء الأحد ويرسلوا بتقاريرهم إلى اللجنة بواسطة الانترنت. حيث كان الأفق الغربي في جنوب السعودية (عسير) نقياً وصافياً أكثر من الأفق الغربي في شرقي السعودية (الاحساء) حيث آبار النفط والأبخرة. ففي المكان الملوّث شهدوا برؤية الهلال بينما في المكان الصافي وليس أمامهم سوى البحر (البحر الأحمر) لم يره أحد. ومع ذلك لم يشهد أحد من المستهلين في الطائف وأبها والمدينة ومكة وجدة بالرؤية . 4-استحالة الرؤية قبل ولادة الهلال جاء في البيان الذي صدر عن مكتب بعض العلماء قوله ما يلي: (حيث انه ثبت لدينا وبشكل قطعي بعد الاطلاع على آراء معظم المراصد الفلكية في العالم ومنها مرصد طهران وبعد الاستماع إلى آراء الفلكيين الموثوقين استحالة رؤية الهلال من البلاد التي نتفق معها بجزء من الليل ، لذا وإنه ومع احترامنا لكل الأحكام التي صدرت عن غيرنا بناء للموازين الشرعية المعتمدة لديهم فإنه وبحسب رأينا فإننا نعتبر أن نهار الاثنين هو آخر أيام شهر رمضان المبارك وأن نهار الثلاثاء هو أول أيام عيد الفطر السعيد، وبالتالي فإنّ ادعاء الرؤية الحاصل من بعض الناس إنما هو اشتباه وخطأ بحسب رأينا) إنّ تحريات بعض العلماء مع المراصد الفلكية العالمية صحيحة وصادقة ، وإن جميع المؤسسات العلمية الفلكية أكدت استحالة رؤية الهلال قبل ولادته ولا شك في وقوع خطأ واشتباه في الشهادات التي أعلنت لأنّ من لوازم الرؤية أن يتأخر غروب القمر عن غروب الشمس، فلا رؤية لقمر قد غرب قبل الشمس أو معه كما أن القمر حينئذٍ يكون نصفه المواجه للأرض معتماً محاقاً لا نور ينعكس عنه والقمر لا يسمى هلالاً قبل ظهور قوس النور فيه ، فلا هلال إلا بنور ولا نور إلا بعد اقتران ولا هلال قبل اقتران ، فمنـزلة الاقتران سابقة على منـزلة الاستهلال. ويبدأ رصد الهلال عند غروب الشمس في الليلة الثانية لاقتران الأرض والقمر والشمس، وهو ما يسمى أيضاً بالاجتماع أو الاقتران أو الاتصال أو مولد الشهر الجديد أو القمر الجديد ، ولذلك لا يرصد الهلال عند الغروب إذا لم يكن الاقتران قد حدث، ولا عبرة في الاقتران الذي يحدث بعد الغروب لاستحالة وجود الهلال في الافق الغربي. وعلى العموم فإن الهلال القابل للرؤية في أفق من الآفاق يعتمد على عدة متغيرات منها : البعد الزاوي ، والارتفاع فوق الافق الغربي ، ومنها مدة المكوث بعد مغيب الشمس و موقع القمر في مداره حول الأرض، وموقع الأرض في مدارها حول الشمس، وزاوية انحراف القطب الشمالي نحو الشمس أو بعيداً عنها وحالة الجو من الصفاء والنقاء أو التلوث بالغازات ، ومنها أيضاً وحدة البصر وسلامة العينين والخبرة بالمنـزلة والموقع. كل هذه المتغيرات والعوامل لها أثرها الكبير بإمكانية الرؤيا . ومن المؤكد أن كل هذه الشروط والضوابط لم تكن متوفرة في هلال رمضان مساء نهار الجمعة في 18 كانون الأول 1998 ولا في هلال شوال مساء نهار الأحد في 17 كانون الثاني 1999. إذاً فالشهود لم يروا الهلال الحقيقي ولا شاهدوه ولكن شُبّه لهم . وهناك دعوى إلهية لتعلّم أحوال الكواكب وطريقة جريها وسيرها . قال تعالى::, وجعلنا الليل والنهار آيتين فمحونا آية الليل وجعلنا آية النهار مبصرة لتبتغوا فضلاً من ربكم ولتعلموا عدد السنين والحساب وكل شيء فصلناه تفصيلاً- وفي سورة أخرى :, هو الذي جعل الشمس ضياء والقمر نوراً وقدرناه منازل لتعلموا عدد السنين والحساب ، ما خلق الله ذلك إلا بالحق يفصّل الآيات لقوم يعلمون - قصة تقويم أم القرى الملاحظ أن هذه المرحلة الهامة من تاريخ البشرية، أنّ الشعوب والدول تنتقل من قرنٍ إلى قرنٍ مضى مليء بالمنجزات العلمية والتقنية والتغيرات السياسية والاجتماعية إلى قرن قادم قد يحدث للبشرية انجازات وتغيرات قد تكون الآن ضرباً من الخيال . إنّ ظاهرة التخلف الشديد في هذا العصر أن لا يستخدم العالم الإسلامي تقويماً موحداً تتعامل به الحكومات الإسلامية الملتزمة باستخدام التقويم القمري الهجري الإسلامي في كافة معاملاتها وإداراتها في مؤسساتها الرسمية. وإنّ تشابك العلاقات والمصالح والروابط الاقتصادية والعسكرية التربوية والإدارية بين الدول الإسلامية والدول الغربية في هذا العصر قد أدى إلى اهتمام الغرب وخاصة الولايات المتحدة لإيجاد وسيلة علمية تربط بين التقويم القمري الإسلامي والتقويم الشمسي الميلادي حتى لا يحصل أيّ تضارب أو خلاف في تواريخ المواعيد والمراسيم والاحتفالات والزيارات والمؤتمرات المتفق عليها بين الفرقاء. كما أن وضع تقويم قمري إسلامي موحد ملزم للمسلمين يعرف به بداية ونهاية الشهر مسبقاً أصبح في هذا العصر ضرورة مُلحّة للدول الإسلامية من أجل وضع البرامج التربوية المشتركة والتحقيق الاقتصادي والاجتماعي وما شابه . والمعروف أنّ جميع التقاويم الشمسية المتبعة في البلدان الغربية تشير إلى اليوم الذي يولد فيه هذا الشهر القمري الجديد بناءً على الأرصاد والحسابات الفلكية المعمول بها في تلك البلدان. وكان محصّل التقدم التقني والعلمي في الغرب أن أصبحت معرفة ورصد دخول القمر في المحاق وخروجه من البديهيات العلمية المتعارفة عليها . والمعروف أنّ المملكة العربية السعودية كانت أول دولة إسلامية تتبنى تقويماً قمرياً لمدة 15 سنة من 1990 إلى 2005 . أطلقت عليه اسم تقويم (أم القرى) . ويقوم هذا التقويم على اعتبار خروج القمر من المحاق كبداية للشهر الهجري القمري على أساس أن يكون اليوم التالي وهو خروج القمر من المحاق في أي ساعة من ساعات ذلك اليوم حسب التوقيت العالمي هو بداية الشهر الجديد. والمعروف أن هذا التقويم هو نفس التقويم الذي يعمل به مرصد البحرية الامريكية. وقد تعين في هذا التقويم بدايات ونهايات الشهور القمرية بشكل قاطع ثابت لا علاقة له بالرؤية العينينة للهلال. وقامت علاقة رياضية حسابية ثابتة بين التواريخ الإسلامية والميلادية في كافة العلاقات والمعاملات والمستويات بين الدول المعنية. وبذلك لم يعد للرؤية العينية بالنسبة للسعودية أي تأثير على بداية ونهاية الشهور القمرية وقد أدى الحال إلى قيام خلاف دائم بين الجمعيات الفلكية العربية الإسلامية من ناحية ووزارة الأوقاف ومجلس الافتاء الأعلى في المملكة العربية السعودية ويصل هذا الخلاف إلى الأوج في تعيين بداية شهر رمضان المبارك ونهاية وبداية ذي الحجة في كل عام. الخلل الملاحظ في تقويم أم القرى إن الضعف والخلل في هذا التقويم يتمثل فيما يلي: 1.. حساب بداية الشهر القمري في السعودية على أساس التوقيت العالمي (أي يصلون على التوقيت المحلي ويحسبون الشهر على أساس التوقيت العالمي) الفرق حوالي 8 ساعات أحياناً. 2.. في حالات كثيرة يستحيل توفر إمكانية الرؤية العينية للهلال مما يتضارب مع البداية الفلكية المقررة للشهر حسب التوقيت العالمي. بالرغم من كل هذا النقص استطاعت السلطات السعودية أن تجد دائماً من يتقدم بشهادة الرؤية منذ العام 1990. وقد احتجت الجمعيات الفلكية في البلدان الإسلامية وفي أميركا الشمالية على الأسلوب المتبع في تقويم أم القرى. وقد وُجّه احتجاجٌ صدر عن رئيس الجمعية الفلكية الأردنية الأستاذ حايم ممدوح أبو زيد بتاريخ 23رمضان سنة 1418هـ الموافق 21 كانون الثاني 1992م إلى مجلس الإفتاء الأعلى في الرياض حول الإعلان عن ولادة هلال شوال قبل موعده الطبيعي بيوم كامل (24ساعة) . وقد أجابه أحد المسؤولين المدعو محمد بن أُحيمد بما يلي : (إنّ تعيين مواقيت بداية أول الشهر الإسلامي هي كتعيين مواقيت الصلاة وإنّ الحكمة الإلهية من هذه المواقيت هي العلم بعدم جواز اتخاذها كطقسٍ عبادي لأن العبادة لله وحده وليست للمواقيت). ولم تتعرض رسالة مجلس الافتاء الأعلى السعودي لا بقليل ولا بكثير إلى موضوع الرؤية والشهود بل ذكر طريقة حسابية قمرية في تعيين الشهر القمري بالنص التالي: (( يعتبر تقويم أم القرى أنه إذا كان عمر القمر عند مغيب الشمس مقدار 12 ساعة فما فوق فعندئذٍ يكون اليوم السابق هو أول أيام الشهر الإسلامي لأنّ اليوم الإسلامي يبدأ عند مغيب الشمس)).. فسّروا لنا هذا الكلام !!

-------------------------------------

لا يخفى أن مع هذا التصريح الوارد في بيان الملاك لتقويم أم القرى في تعيين أوائل الشهور، فلا يبقى مجال إلا لجريان الكلام والإشكال في حسابات تقويم أم القرى! فإن التجربة عبر السنين الماضية تذكّرنا أن هذا التقويم: أعلنت بأوائل الشهور مرات، (التي يفيد بكون عمر القمر أكثر من 12 ساعة)، حيث أن في نفس الوقت أعلنت المراكز الفلكية العالمية (من توكيو وبكن ومسكو وبرلين وباريس ولندن وكانادا وأمريكا واستراليا) بأن القمر لم يتولد أو لم يخرج من المحاق بعد.

ومع هذه التجربة من تخالف حسابات تقويم أم القرى مع المراكز العالمية، هل يصح الإعتماد عليه؟ خاصة في صورة مخالفته مع نتائج المراكز الفلكية العالمية (من توكيو وبكن ومسكو وبرلين وباريس ولندن وكانادا وأمريكا واستراليا)؟! أو أن العقل يدلنا إلى ملاحظة نتائج المراكز العالمية، هذا إذا كان العمل على الحساب وكان المذهب الفقهي معتمد على تعليق أمر الصيام والإفطار على الحساب.

وأما إذا استقر المذهب الفقهي على تعليق أمر الصيام والإفطار بثبوت الرؤية الحقيقية للهلال، فلا تنس التنبيهات السابقة في موجبات توهم الهلال في العصر الصناعي، واعتمد على الرؤية الحقيقية التي تثبت برؤية أهل البلد لا الرؤية الفردية المتفرقة، إذ لا يعني إذا كان السماء صاحيا والجو نقيا وكثير من الناس مستهلين وفاحصين لرؤية الهلال، أن يرى الهلال شخص أو أشخاص معدودة فقط!!!

فلذلك في موضوع الرؤية يلزم أن يلاحظ جهتين: الأولى: إمكانية الرؤية بتأييد المراكز الفلكية العالمية وأن في هذا التاريخ تولد الهلال وتجوز الرؤية. والثانية: أن تكون الرؤية حقيقية لا وهمية، وذلك بوقوعها بلديّا و جمعيّا لا فرديّا.

وفي الختام أقول اللهم أرنى الأشياء كما هي، اللهم عرفنا الحق والحقيقة، وجنبنا الوهم والخطيئة، وأعذنا من شر الشيطان ووفقنا لخالص الأعمال إنك سميع الدعاء.

 

bashir@ifrance.com  

 الاخ  بشير

 المرسل

 arc_astro@hotmail.com  

info@nojumi.org

بريد الالكتروني لمركز البحوث الدراسات الفلكية







****************
ارسال شده توسط:
مرتضی
Sunday - 2/1/2022 - 4:41

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
{إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ}


رحل عنا في هذه الأيام علم بارز يُعدّ بحق مصداقًا للآية المباركة {إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ}، ألا وهو الدكتور يوسف مروة، الاسم الكبير في سماء العلم والمعرفة، فهو العالم الفيزيائي والخبير الفلكي الذي قضى عمره في خدمة المعرفة والعلم والإنسان.

تعود معرفتي بالدكتور مروة إلى ثمانينات القرن الميلادي المنصرم من خلال مطالعتي لكتابه "العلوم الطبيعية في القرآن"، والذي قدم له العلامة السيد موسى الصدر في سنة 1968م، ثم توثقت معرفتي بالرجل، دون أن ألتقيه، من خلال أنه كان معتمدًا عند سيدنا الراحل المرجع السيد محمد حسين فضل الله، فقد كان السيد (ره) يأخذ رأي الدكتور مروة بعين الاعتبار عند افتائه ببداية الشهور الفلكية.

وكانت معرفتي الشخصية بالرجل عند لقائي به في زيارتي إلى كندا في العام 2007م، وقد زاد إعجابي بالرجل، ولاحظت أنّ يوسف مروة يمتلك - بالإضافة إلى الجدارة العلمية التخصصية - خُلقًا رفيعًا وحسًا إنسانيًا مرهفًا، وهو في سلوكه يجسّد تواضع العلماء وسمات الصالحين والأتقياء، ولا أنسى أنه قد منحني الكثير من وقته، ليُعرّفني على تاريخ ذاك البلد "كندا" وبالتحديد مدينة "تورونتو" ومعالمها، حتى أنه تجشم عناء الذهاب إلى محطة القطار ليودّعني هناك حيث كان آخر لقاء جمعني به.

وقد لاحظت أنّه كان يعيش هموم أمته ومآسي وطنه. ويتألم لما يراه من تأخر المسلمين وتشتتهم وتناحرهم، ولشدّ ما كان يؤذيه اختلاف المسلمين في بلاد الغرب على قضية بداية الشهور القمرية، كان يرغب في جمعِهم على رؤية واحدة تأخذ المعطيات الفلكية الدقيقة بنظر الاعتبار، وأذكر أنّه ذكر لي قصّةً طريفةً في هذا الشأن، ومفادها: أنّه ذات يوم وحرصًا منه على تعريف علماء الدين المسلمين في كندا على ما وصلت إليه المراصد الفلكية من دقة في رصد الهلال، قام برفقة كوكبة منهم بزيارة إحدى الكليات المتخصصة هناك، وقد كان في استقبالهم في مدخل الجامعة عميد الكلية، ولما نظر العميد المذكور إلى هؤلاء العلماء وهم بلباسهم الديني التقليدي الذي يُفصح عن هويتهم، تداعى إلى ذهنه ماضي المسلمين المجيد، فقال بعد الترحيب بهم: لقد كنا في بلاد الغرب عيالاً على العلوم التي أرسى قواعدها أسلافكم، وكانت لهم فيها بصمات بينة، ولطالما استفدنا من كتب ابن سينا والبيروني وغيرهما من العلماء المسلمين، فمتى سيعود المسلمون إلى لعب دورهم المرتجى في بناء الحضارة؟!

إنهم بالتأكيد لن يعودوا إلى ذلك إلا إذا امتلكوا الثقة بأنفسهم وأطلقوا العقل من سجنه وعقاله، وأعادوا للإنسان احترامه واهتموا بطاقاتهم المبدعة.

رحمك الله أيها العالم المؤمن وأسكنك الفسيح من جنانه مع محمد (ص) وآله (ع).

الشیخ حسین الخشن








****************
ارسال شده توسط:
حسن خ
Sunday - 2/1/2022 - 17:58

آن چه دکتر یوسف مروه رد کرده است، مربوط می شود به هلال رمضان و شوال سال 1419 قمری که مطابق با سال 1998-1999 میلادی است(همان طور که خود دکتر به این سال تصریح کرده است.)، در حالی که سند یاد شده مربوط به سال گذشته یعنی سال 1418 قمری است که در ابتدای سال میلادی 1998 واقع شده است.در سال 1419 هیئت رویت عربستان سعودی ماه رمضان را در غروب 27 آذر مطابق 18 دسامبر 1998 اعلام کرد در حالی که هنوز تا زمان مقارنه ماه و خورشید 8 ساعت باقی مانده بود.(نتعجب من رویه الهلال قبل تولده بخمس او اربع ساعات)در حالی که در رویت سال 1418 ساعت ها از لحظه مقارنه گذشته بود.

در مورد معضل هلال سال 1419 آمده است:

آقای صیاد:همان طورکه مطلع شدید از سوی هیات رویت هلال ماه کشور عربستان سعودی اعلام شد که در شامگاه جمعه 27 آذر 1377 مطابق 18 دسامبر 1998 هلال ماه رمضان 1419در کشور عربستان رویت شده است!

حالا من ثابت می کنم که هیچ هلال ماهی در کار نبوده ...

مشخصه های ماه و خورشید را برای شهر مکه ودر شامگاه 27 آذر 1377 محاسبه کردم. به عنوان مثال، لحظه غروب خورشید ساعت 17 و 42 دقیقه 18 دسامبر 1998 و لحظه مقارنه ماه و خورشید ساعت 1 و 42 دقیقه 19 دسمابر 1998 بوده است.

همان طور که ملاحظه می کنید در لحظه غروب خورشید تاریخ یاد شده، سن منفی هلال ماه به مقدار -8 ساعت و -0 دقیقه بوده است. به عبارت دیگر، خورشید 8 ساعت قبل از لحظه مقارنه ماه و خورشید غروب کرده است و ارتفاع ماه در لحظه غروب خورشید -38/2 درجه(ماه زیر افق بوده است)...بر طبق نظر کارشناسی هلال ماه رمضان 1419، حتی در شامگاه شنبه 28 آذر 1377 هم در هیچ نقطه کشور عربستان با چشم غیرمسلح قابل رویت نبوده است در صورتی که هیات رویت هلال ماه کشور عربستان، دو شبانه روز زودتر رویت هلال ماه رمضان 1419 را اعلام کرده اند.

این هیات رویت هلال ماه کشور عربستان که در مورد اعلام رویت هلال ماه رمضان 1419، دچار اشتباه شده است، برای اعلام تاریخ عید سعید فطر(اول شوال 1419) ناچار است که مجدد اشتباه وحشتناک دیگری مرتکب شود...بنابراین همین هیئت یاد شده ناگزیر و ناچار است که به طور اشتباه در شامگاه یکشنبه 27 دی 1377 رویت هلال ماه شوال 1419را اعلام کند. چون عملاً نمی تواند که ماه رمضان 1419 را 31 شبانه روز اعلام کند!...

لحظه غروب خورشید، ساعت 18 و 0 دقیقه 17 ژانویه 1999 اتفاق خواهد افتاد. همانطور که ملاحظه می کنید در لحظه غروب خورشید تاریخ یاد شده، سن منفی هلال ماه ، -46 دقیقه خواهد بود به عبارت دیگر، خورشید 46 دقیقه قبل از لحظه مقارنه ماه و خورشید غروب خواهد کرد. ...(مقاله گزارش رویت هلال ماه: گردهمایی طرح سراسری رویت هلال ماه های قمری برای ایران، ص 9، سایت نورمگز )













****************
ارسال شده توسط:
مرتضی
Wednesday - 16/3/2022 - 6:32

لینک رصد های مختلف ماه به وسیله آقای مارتین السسر آلمانی:

https://www.mondatlas.de/beob_sicheln.html






****************
ارسال شده توسط:
حسن خ
Tuesday - 10/5/2022 - 6:7

وضعیت هلال شوال ١۴۴٣

گروه‌های رصدی متخصص جهت استهلال ماه از طرف ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری و مراجع معظم تقلید در ۱۱ اردیبهشت‌ماه به مناطق مختلف کشور اعزام می‌شوند.

به گزارش خبرنگار اجتهاد، گروه‌های رصدی برای استهلال هلال ماه شوال در حالی از ۱۱ اردیبهشت ماه به مناطق اعزام می‌شوند که با جوی ابری و غبارآلود مواجه هستند.

سیدمحسن قاضی میرسعید، رکورددار جهانی رویت هلال‌ ماه‌های جوان درباره وضعیت هلال ماه شوال گفت: لحظه مقارنه ماه شوال ۵۹ دقیقه بامداد یکشنبه اول ماه‌ می‌برابر با ۲۹ رمضان ۱۴۴۳ مطابق با ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ به وقت ایران (ساعت تابستانی) اتفاق خواهد افتاد و حدود ۱۳ دقیقه بعد از مقارنه زمین مرکزی یک خورشید گرفتگی جزئی با قدر ۰.۶۴۰ در ناحیه جنوبگان خواهیم داشت.

در شامگاه ٢٩ رمضان المبارک برابر با ١١ اردیبهشت ١۴٠١ مطابق با اول‌ می‌٢٠٢٢ هلال ماه شوال در قاره آمریکا، آمریکای مرکزی و شمال قاره آمریکای جنوبی با چشم غیر مسلح قابل رویت است. مرکز و جنوب آمریکای جنوبی، هلال ماه شوال با ابزار اپتیکی قابل رویت است. در غرب آفریقا با چشم غیرمسلح دیده خواهد شد و در برخی مناطق با ابزار اپتیکی و نیز در برخی مناطق هلال ماه غیر قابل رویت خواهد بود.

وضعیت رویت هلال ماه در کشورهای اسلامی

هلال ماه رمضان در کشور‌های مراکش، الجزایر، تونس و غرب لیبی با چشم غیر مسلح و در کشور‌های ایران، کشور‌های حوزه خلیج فارس، مصر، ترکیه، آذربایجان، فلسطین، لبنان، سوریه، اردن، عراق، عربستان، افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، پاکستان و منتهی الیه شمال غرب هندوستان با ابزار اپتیکی قابل رویت است. همچنین هلال ماه شوال در کشور‌های مالزی و اندونزی و به طور کلی در آسیای دور، حتی با ابزار نیز قابل رویت نیست.

هلال ماه شوال در ایران به خاطر فاز کم ماه یا همان بخش درخشان آن (۰.۶۰ درصد در شرق ایران و ۰.۶۲ درصد در غرب کشور) و همچنین ارتفاع کم آن در زمان غروب خورشید شرایط رویت نسبتا سختی را خواهد داشت؛ پس رصد این هلال نیازمند به تلسکوپ و دوربین‌های دوچشمی قوی، به اضافه مکان مناسب (ارتفاعات بالاتر از سطح دریا)، دوری از گردوغبار و از همه مهم‌تر تجربه بالای رصدگران را می‌طلبد تا بتوانند این هلال را به سختی شکار کنند اما در روز دوشنبه در اکثر نقاط جهان هلال ماه با چشم غیر مسلح رصد می‌شود.

هلال شوال به گونه‌ای است که به تلسکوپ‌های بسیار پیشرفته نیاز است

علی ابراهیمی سراجی، رصدگر هلال ماه و عضو ستاد استهلال استان تهران نیز در این باره اظهار داشت: بررسی رؤیت‌پذیری ماه قمری در شامگاه روز ۲۹ هر ماه قمری صورت می‌گیرد و برای ماه شوال بر این اساس نسبت به رصد هلال ماه در پهنه کشور اقدام می‌کنیم.

لحظه مقارنه ماه و خورشید برای هلال شوال ۱۴۴۳ قمری در ساعت ۵۸ دقیقه بامداد یکشنبه، ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ رخ می‌دهد. این لحظه زمانی است که ماه وارد آسمان شامگاهی شده است و هلال ماه ساعاتی بعد به مرز رؤیت‌پذیری در دنیا می‌رسد. پس از مقارنه ماه و خورشید، ماه به مدت زمانی نیاز دارد تا از خورشید فاصله بگیرد و در منطقه رؤیت‌پذیری قرار بگیرد؛ بنابراین از غروب فردا، یکشنبه ۱۱ اردیبهشت هلال ماه در مرکز آسیا با ابزار اپتیکی و غرب آفریقا با چشم دیده می‌شود.

در غروب ۱۱ اردیبهشت حدود ۱۹ ساعت از لحظه مقارنه گذشته است، ولی هلال ماه بسیار باریک است و تنها ۰.۶ درصد از سطح آن روشن است؛ بنابراین هلال در پهنه ایران با چشم غیرمسلح دیده نمی‌شود و طبعا با استفاده از ابزار‌های رصدی، اقدام به رصد هلال باریک ماه شوال خواهیم کرد.

این روز‌ها شرایط جوی همراه با ابر و غبار است و شرایط رؤیت هلال باریک شوال بسیار سخت خواهد بود. شرایط هلال شوال به گونه‌ای است که به تلسکوپ‌های بسیار پیشرفته نیاز است و برخی از رصدگران نیز با استفاده از دوربین‌های دو چشمی بسیار قوی محل قرارگیری هلال ماه را مورد کنکاش قرار می‌دهند. در چنین شرایطی، رصدگران وضعیت آب و هوایی را در نظر می‌گیرند و در جا‌های مرتفع‌تر به دلیل کاهش گرد و غبار، مستقر می‌شوند تا بتوانند با تجربه‌ای که دارند با دقت بالا، هلال ماه را به دام بیندازند و از آن تصویربرداری کنند.

رویت هلال ماه شوال، شامگاه یکشنبه با چشم غیرمسلح در پهنه ایران غیرممکن و با چشم مسلح دشوار

کاظم کوکرم، کارشناس رویت هلال ماه و سردبیر سابق مجله نجوم در مورد رویت هلال ماه شوال ۱۴۴۳ قمری اظهار داشت: رویت هلال ماه شامگاه یکشنبه ۲۹ رمضان/ ۱۱ اردیبهشت نسبتا دشوار است. هلال ماه در این زمان فاصله کمی از نظر ظاهری با خورشید در آسمان دارد، به اصطلاح‌ می‌گوییم جدایی زاویه هلال حدود ۸ درجه است در حالی که رکورد دیدن ماه در دنیا یعنی سخت ترین هلال ماهی که تا امروز رویت شده است، جدایی زاویه هلال نزدیک به ۷ درجه بوده است. از این نظر جدایی زاویه‌ای هلال شوال امسال بالاتر از پارامترهای حدی؛ اما بسیار نزدیک به آنهاست.

از طرف دیگر ارتفاع هلال ماه در تهران در لحظه غروب خورشید کمتر از ۷ درجه است و از زمان مقارنه ماه و خورشید در زمان رویت هلال حدود ۱۹ ساعت گذشته است و هلال ماه نسبتا هلال جوان و در نزدیکی اوج مدار خودش در حدود ۴۰۰ هزار کیلومتری زمین است. همچنین برای رویت هلال ماه یعنی از زمان طلوع تا غروب آن تنها ۴۱ دقیقه وقت داریم. برای مثال در شامگاه روز یکشنبه ۲۹ رمضان غروب خورشید به افق تهران ساعت ۱۹:۵۰ دقیقه و غروب ماه ساعت ۲۰:۳۱ است.

همه این عوامل باعث‌ می‌شود رویت هلال ماه در کل پهنه ایران با چشم غیرمسلح غیرممکن و با چشم مسلح دشوار باشد؛ اما با توجه به ویژگی‌های نجومی هلال ماه شوال ۱۴۴۳، این هلال در غرب ایران راحت تر از شرق ایران رویت خواهد شد؛ زیرا هر چه به سمت غرب برویم اختلاف زمان غروب ماه با خورشید بیشتر و ارتفاع ماه نیز در لحظه غروب بیشتر می‌شود.

رویت هلال ماه در ایران، عراق، ترکیه، عربستان، کشورهای حاشیه خلیج فارس، پاکستان، افغانستان، مصر و شرق اروپا و آسیای میانه با چشم مسلح ممکن است.

وضعیت رویت هلال ماه در مناطق مختلف

رویت هلال ماه در ایران، عراق، ترکیه، عربستان، کشورهای حاشیه خلیج فارس، پاکستان، افغانستان، مصر و شرق اروپا و آسیای میانه با چشم مسلح ممکن است؛ اما هلال ماه در آمریکای شمالی، مرکزی، شمال آمریکای جنوبی، غرب اروپا و غرب آفریقا با چشم غیرمسلح رویت می‌شود. هلال ماه در شرق آسیا، شبه‌قاره هند اصلا قابل رؤیت نبوده و محتمل نیست و برای بخش‌های وسیعی از خاورمیانه و شرق اروپا به آسانی قابل دیدن است.

هرساله بیش از ۱۰۰ گروه از منجمان آماتور و حرفه‌‌ای و اعضای ستاد استهلال برای رویت ماه اقدام می‌کنند و گردوغبار در رویت هلال موثر است ولی این گروه‌ها معمولا از رصدگاه‌های واقع در مناطق مرتفع برای رویت هلال اقدام‌ می‌کنند که باعث‌ می‌شود خط دیدشان فراتر از لایه غبار موجود در جو قرار بگیرد.

نظر مراجع درباره رویت هلال ماه شوال

حجت‌الاسلام رحمانی، عضو مرکز مطالعات عمومی دفتر آیت‌الله سیستانی درباره مبنای فقهی ایشان در حوزه رؤیت هلال ماه شوال گفت: از نظر آیت‌الله سیستانی راه‌های اثبات اول ماه چند مورد است که ملاک ایشان در این امر دیدن با چشم است؛ زیرا در روایات آمده است با دیدن هلال ماه رمضان روزه بگیرید و با دیدن هلال ماه شوال افطار کنید بنابراین دیدن با ابزار ملاک نیست.

حجت‌الاسلام والمسلمین موحدنژاد، دبیر علمی ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری نیز دراین باره گفت: از نظر ایشان رؤیت هلال با ابزار حجیت شرعی دارد و تفاوتی با چشم غیر مسلح ندارد؛ همچنین از نظر ایشان هلال باید در منطقه‌ای که فرد ساکن است یا نزدیک آن دیده شود.

به گفته موحدنژاد نظری که از دفتر مقام معظم رهبری اعلام می‌شود حکم حکومتی نیست بلکه بحث فقهی بوده و اگر شخصی این نظر را مغایر با نظر مرجع تقلید خود بداند باید طبق نظر مرجع تقلیدش عمل کند، اما موضوع اقامه نماز عید را می‌توان حکم حکومتی در نظر گرفت بنابراین اگر برخی علما نظر متفاوتی با مقام معظم رهبری داشته باشند در مورد نماز عید طبق نظر ایشان عمل می‌کنند.