فهرست عامالسورةفهرست قرآن كريم

بسم الله الرحمن الرحیم

آية بعدآية [4618] در مصحف از مجموع [6236]آية قبل

49|6|يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَن تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَى مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ

بسم الله الرحمن الرحیم

فهرست شناسنامه حدیث

فهرست مباحث حدیث
فهرست شناسنامه حدیث


شناسنامه حدیث-الحریرة-تعدل عندي حسنا و حسینا
شناسنامه حدیث-زن سائلة-اجر تعلیم
شناسنامه حدیث-صعدنا ذری الحقائق-ینابیع الحیوان-جنان الصاغورة
شناسنامه حدیث-قد أحیی عقله و أمات نفسه
شناسنامه حدیث-حدیث یونس بن ظبیان-عرف الاطباق السبعة
شناسنامه حدیث-حدیث عنوان بصري
شناسنامه حدیث-ملاحم-مغول-چنگیز-هولاکو
شناسنامه حدیث-سئل ع عن العالم العلوي
شناسنامه حدیث-لیتك تعلمت الفلسفة
شناسنامه حدیث-اصحاب القائم-کل واحد یری نفسه فی ثلاثمائة
شناسنامه حدیث-عرفان المرء نفسه
شناسنامه حدیث-حدیث النفس جناب کمیل بن زیاد






حدیث شریف کساء
حدیث جاثلیق-کتاب سلمان-ثانی ما صنف فی الاسلام

ذکر تطبیق سید بن طاوس قده روایت حاکم عدل را بر خودشان


حدیث منسوب به طهران-زوراء-شوری









فهرست احادیثی که شاهد قطعی است بر اینکه منابع بسیار زیادی در دست پیشینیان قبل از قرن دهم و یازدهم بوده و با سرقت غربیها آن منابع محو شده است:
۱- حدیث هلاکو به نقل علامه حلی قده
۲- حدیث منقول در آخر کتاب کشف المحجه سید بن طاوس قده از الرسائل کلینی قده
۳- احادیث به خط بزرگان علماء مثل عنوان بصری و جنان باکوره و اطباق سبعه و حریره و من اصعد الی الله و انا النقطه مناقب و... و لیتک تعلمت الفلسفه کشکول و العالم العلوی غرر و حقیقت و نفس کمیل و حدیث نورانیت و جابر بحار و حدیث ارض کالدرهم سلمان و بسیاری از نهج شریف مثل لطف غلیظه و خطبه قاصعه و شقشقیه و حدیث اضرب عدد ایام سنتک فی اسبوعک و الحرف ما اوجد و ماء طهور و
حدیث یعمل بالتقی و لا یاخذ فی الحکم الرشی که سید قده بر خود تطبیق کردند
حدیث و دلنی حقیقة الوجود الیه









مستدرك الوسائل و مستنبط المسائل ؛ الخاتمةج‏7 ؛ ص107
الفائدة العاشرة في استدراك بعض ما فات عن قلم الشيخ المتبحر صاحب الوسائل‏
مستدرك الوسائل و مستنبط المسائل، الخاتمةج‏7، ص: 109
في الفائدة الثانية عشرة من فوائد خاتمته من ذكر الثقات و الممدوحين تفصيلا، و لا نذكر من ذكره، إلا من ذكره و لم يعثر على توثيقه، أو بعض مدائحه، فنذكره و نشير إليه، و قد مر [ت‏] في كلماتنا الإشارة إلى جملة من الأمارات الكلية على الوثاقة التي منها:
كونه من مشايخ علي بن إبراهيم القمي في تفسيره‏ «1».
و منها: كونه من مشايخ جعفر بن قولويه في كتابه كامل الزيارة «2».
و منها: كونه من رجال الصادق (عليه السلام) في رجال الشيخ‏ «3».
و منها: رواية أحد الثلاثة، و هم: ابن أبي عمير، و البزنطي، و صفوان بن يحيى، عنه على ما هو المشهور، و على ما حققنا، يشاركهم غيرهم من أصحاب الإجماع أيضا «4».
و منها: رواية الأجلاء عنه‏ «5».
و منها: رواية جعفر بن بشير عنه‏ «6».
______________________________
(1) مر في الفائدة الخامسة، برمز (يد)، المساوي لرقم الطريق [14].
(2) مر في الفائدة الثالثة في ترجمة ابن قولويه: تقدم في الجزء الثالث صحيفة: 246.
(3) راجع الفائدة الثامنة، فقد خصصها المصنف (قدس سره) لدراسة هذه الأمارة.
(4) كما في أول الفائدة الخامسة، مع الفائدة السابقة كلها.
(5) لقد تكرر التأكيد على هذه الأمارة كثيرا في الفائدة الخامسة، من ذلك ما مر فيها برمز (قم)، المساوي لرقم الطريق [140]، فراجع.
(6) مر في الفائدة الخامسة، برمز (نط)، المساوي للرقم [59].


مستدرك الوسائل و مستنبط المسائل، الخاتمةج‏7، ص: 110
و منها: رواية محمد بن إسماعيل الزعفراني عنه‏ «1».
و منها: كونه من مشايخ النجاشي‏ «2».
إلى غير ذلك مما نشير إليه في التراجم إن شاء الله، كل ذلك على غاية من الإيجاز و الاختصار، و لم ألتزم بترتيب الآباء على النحو المقرر؛ لاحتياجه إلى صرف برهة من الزمان فيما لا فائدة فيه يعتنى بها.
فنقول:
______________________________
(1) صرح النجاشي في ترجمة الزعفراني: 345/ 933: بأنه روى عنه الثقات، و روى عنهم. و المصنف عد هذا القول أمارة على وثاقة من يروي عنه الزعفراني، و لم يبسط القول عن هذه الأمارة في الفوائد المتقدمة، غير أنه اعتمدها فيها كثيرا، خصوصا في الفائدة الخامسة.
(2) انظر الجزء الثالث، صحيفة: 146.




















شناسنامه حدیث-عجنت نطفته بعقله-ایجاد شده توسط: حسن خ


شناسنامه حدیث-ثلاث مسائل-جناب خضر ع-این تذهب روحه-ایجاد شده توسط: حسن خ










****************
ارسال شده توسط:
حسن خ
Wednesday - 29/1/2025 - 13:21

مصاحبه با آيت‌الله ري‌شهري-۷ آبان ۱۳۸۹

* بزرگ‌ترين كاري كه در زمينه علوم ديني قصد انجام آن را داريد و هنوز موفق به انجام آن نشده‌ايد، چيست؟

ـ در حال حاضر چند پروژه پژوهشي بزرگ و سنگين در دست داريم كه تكميل آنها سال‌ها وقت لازم دارد. به برخي اشاره مي‌كنم:
يك؛ دانش‌نامه قرآن و حديث يا «موسوعة معارف الكتاب والسنة» كه اميدوارم 18 جلد آن در آينده نزديك منتشر شود. تاكنون تا حرف (باء) از دانش‌نامه آماده انتشار است و هر سال ان‌شاء‌الله چند جلد آن آماده بهره‌برداري خواهد شد.
دو؛ «دانش‌نامه عقايد اسلامي» كه تاكنون 10 جلد آن شامل «معرفت شناسي»، «خداشناسي» و «عدل الهي» منتشر شده است. ساير مباحث مانند «نبوت»، «امامت»، «معاد» و «جهان‌شناسي» نيز در دست پژوهش است.
سه؛ «تفسير اهل‌بيت (ع)» يك دوره تفسير قرآن براساس روش اهل بيت (ع) است كه در آينده نزديك بخش اوّل آن با عنوان «شناختنامه قرآن» منتشر خواهد شد.
چهار؛ «موسوعه احاديث فقهي»،‌ كاري كه حضرت آيت‌الله بروجردي در عصر خود مي‌خواست درباره احاديث فقهي اهل سنّت و در تكميل كتاب «وسايل الشيعه» انجام دهد، كار بزرگ ديگري است كه در دستور كار است و اميدوارم در سه سال آينده آماده بهره برداري شود.
پنج؛ در كنار اين اقدامات، در صدد تهيه شناسنامه‌اي براي همه احاديث اسلامي هستيم كه شامل همه نيازهاي پژوهشگران در زمينه سند و دلالت احاديث باشد. اين اقدام بزرگ‌ترين پروژه پژوهشي مؤسسه علمي فرهنگي دارالحديث خواهد بود.

 

قاضی عسکر: برای شناسنامه دارکردن احادیث باید برنامه ریزی کرد

۱۴۰۱/۱۲/۱۱

وی افزود: شناسنامه دار کردن احادیث دغدغه دیگر آیت الله ری شهری بود که باید روی آن برنامه ریزی شود.

 

 

 

طباطبایی نژاد: باید برای تک تک احادیث شناسنامه نوشت

دومین همایش «واکاوی اصالت  میراث حدیثی شیعه»- با رونمایی از کتاب «زیارت عاشورا از آغاز تاکنون»-۱۴۰۱/۵/۴

به گزارش خبرنگار شفقنا،حجت الاسلام المسلمین سیدمحمدکاظم طباطبایی نژاددر این همایش تصریح کرد: ما میراث‌دار فرهنگ بزرگ و عظیمی هستیم که باید نسبت به آن کار‌های دقیق، آکادمیک و علمی انجام دهیم. این میراث به سبب مجاهدت عالمان زیادی به دست ما رسیده است.

وی افزود: این تراث حدیثی در روزگار فعلی با هجوم‌هایی روبرو شده است. این هجوم‌ها امر تازه‌ای نیست ولی به سبب ابزار رسانه در گسترده وسیعی منتشر می‌شود. مثلاً متن کوچکی به صورت وسیع منتشر شده و برخی از مخاطبان ناآگاه را دلزده می‌کند. البته گاهی ما نیز در انتشار این مطالب مقصریم.

طباطبایی نژاد گفت: در فضای فعلی هرکسی نظر افراطی‌تری بدهد به شهرت می‌رسد. یک نفر ادعا می‌کند که فقط پنج هزار حدیث معتبر داریم و فرد دیگری در طرف دیگر ادعا می‌کند که دوازده هزار حدیث داریم. یعنی هرکسی که در طرف افراط یا تفریط نظری بدهد، مطرح می‌شود.

این استاد حوزه تصریح کرد: باید به دنبال شناسنامه‌دار کردن تک تک روایات باشیم. امروزه هرکدام از افراد شناسنامه‌ای دارند که در آن نام پدر و مادر و تاریخ تولد او ثبت شده است. این کار باید نسبت به میراث گرانقدر حدیثی شیعه هم انجام شود. یعنی لازم است برای هر متن بلند یا کوتاه حدیثی یک شناسنامه داشته باشیم.

وی افزود: در این شناسنامه باید اطلاعات کامل وجود داشته باشد. نسخه‌های متفاوتی که از این گزارش وجود دارد چیست و سبب صدور روایت اگر در جایی آمده چگونه نقل شده است؟ راوی یا راویان آن چه کسانی هستند و چگونه و با چه عبارتی آن را نقل کرده‌اند؟ نسخه بدل‌ها چیست؟ تفاوت نقل‌ها و تقطیع‌هایی که راجع به آن رخ داده چیست؟ مویدات قرآنی و روایی آن چیست؟ قرآن وثوق صدوری یعنی قرائنی که با بررسی محتوا و قرائن پیرامونی اعتماد ما را به حدیث بیشتر می‌کند، آن چیست؟ متون مشابهی اگر در متون اهل سنت یا سایر فرقه‌ها دارد چیست؟ نقاط ابهامی که ممکن است در روایت باشد چیست؟ مشکل الحدیثی که در واژه و متن هست چیست؟ تبیین‌های متفاوت علماء نسبت به آن روایت آمده چیست؟ آیا روایت در دوره کهن مقبول علماء بوده است یا خیر؟ در دوره میانی با این روایت چگونه برخورد کرده‌اند؟ وجود یک روایت در مدرسه حدیثی قم و بغداد چگونه بوده است؟ سیر انتقال از مدرسه حدیثی کوفه چگونه بوده است؟ همه این مباحث باید در کنار هم، در یک پوشه باشد. این‌ها می‌تواند متن را دقیق‌تر و روشن‌تر کند.

طباطبایی نژاد گفت: اگر طرح ارائه حدیث بتواند در چند نمونه مشخص انجام شود، می‌توان در سطح گسترده‌تر به طلبه‌هایی که می‌خواهند پایان‌نامه یا مقاله علمی بنویسند ارائه شود. این کتاب زیارت عاشورا که امروز رونمایی می‌شود نمونه‌ای از شناسنامه دار کردن حدیث است. البته این کافی نیست و برای زیارت عاشورا کتب متعدد می‌توان نوشت.