الدورة الذهبیة-چرخه مِتونی-Metonic cycle

علم هیئت و نجوم
مباحث مربوط به ماه
مباحث رؤیت هلال


رسالة حول مسألة رؤیة الهلال، ص 36

الخامس عشرة: السنوات القمريّة و شهورها لم تكن من مختصّات الإسلام و مخترعاته؛ بل غالب الملل القديمة كانوا يتّخذون السنوات القمريّة و شهورها في أُمورهم. ملّة الصّين الذين كانوا يتقدّمون في علم النجوم على سائر الملل، و ذلك قبل ألفي سنةٍ‌ من ميلاد المسيح، و كانوا يستخرجون تقاويم الكواكب و يحسبون الكسوفات و الخسوفات، و كانوا يعيّنون عبور ثمانية و عشرين كوكباً من دائرة نصف النهار، و يعيّنون دورة حركة الشّمس على مقدار 365 يوماً و ربع يومٍ‌؛ كانوا يتّخذون في أُمورهم و محاوراتهم و تواريخهم السنين القمريّة و شهورها. مِتُن: المنجّم المعروف اليونانيّ‌ الذي كانت حياته قبل خمسة قرون من ميلاد المسيح؛ اكتشف أنّ‌ تسع عشرة سنةً‌ شمسيّةً‌ تشمل مأتين و خمس و ثلاثين رؤيةً‌ للهلال؛ و بَعد هذه المدّة أهلّة القمرعادت على ترتيبها الاوّل و موضعَا الشّمس والقمر عاد اعلى كيفيّتهما الاُولى بالنسبة إلى الأرض. إن هذه المدّة سمّيت عند اليونانيّين بالدورة الذهبيّة. و الأعراب الجاهليّة بأجمعهم كانوا يتّخذون الشهور القمريّة في مواقيتهم؛ و عند هذه الطوائف جميعاً كان مبدء الشهر القمريّ‌، رؤية الهلال بعد خروجه عن تحت الشعاع. و لم يُنسب إليهم العلم بمعرفة السّنة الشّمسيّة و شهورها.

 

 

متون (به یونانی: Μέτων ὁ Ἀθηναῖος) ریاضی‌دان، ستاره‌شناس، هندسه‌دان و مهندس یونانی بود که در سدۀ پنجم پیش از میلاد در آتن می‌زیست.

او کاشف دورۀ متونی است که مدت ۱۹ سال خورشیدی، تقریباً معادل با ۲۳۵ ماه قمری بود. او به همراه اوکتمون در ۴۳۲ پیش از میلاد نخستین رصدهای دقیق راجع به انقلابین را صورت دادند و بدین ترتیب توانستند طول فصل‌ها را با دقت بیشتری محاسبه نمایند.

از دیگر فعالیت‌های متون می‌توان به کوشش‌های او در باب ایجاد ارتباط میان پزشکی و نجوم اشاره نمود.



دوره متونی

در مطالعات مربوط به تقویم و ستاره‌شناسی،دورۀ متونی یا اندکاتریس(Enneadecaeteris)(واژه‌ای با اصل یونانی به معنای ۱۹ سال) به دوره‌ای گفته می‌شود که خیلی نزدیک به ۱۹ سال است.چیزی که در مورد این دوره جالب توجه می‌باشد اینست که دورۀ متونی کوچک‌ترین مضرب مشترک میان سال خورشیدی و ماه قمری است.

متون، ستاره‌شناس یونانی که از اهالی آتن بود، دریافت که ۱۹ سال خورشیدی تقریباً معادل با ۲۳۵ ماه قمری است و اگر این دوره را بر حسب روز بیان کنیم معادل ۶٬۹۴۰ روز می‌شود.

بسته به این که سال خورشیدی چگونه محاسبه شود، اختلاف میان ۱۹ سال خورشیدی و ۲۳۵ ماه قمری فقط در حد چند ساعت است.



Meton of Athens

Metonic cycle

ساروس-دوره ساروس












فایل قبلی که این فایل در ارتباط با آن توسط حسن خ ایجاد شده است