بسم الله الرحمن الرحیم

جلسات تفسیر سوره مباركة قاف-سال ۹۰

فهرست جلسات مباحثه تفسیر


تقریر سابق آقای صراف، در ذیل صفحه است




*****************
تقریر آقای صراف:
12/7/1390

· در آیه چون صحبت حشر است و مهمترین محور حشر انسان است لذا اگر انسان به خودش به عنوان عالم نگاه کند یک بنیناها و یک زیناها دارد.

الروم‏ ، الجزء 21، الصفحة: 405، الآية: 8
أَ وَ لَمْ يَتَفَكَّرُوا فِي أَنْفُسِهِمْ مَا خَلَقَ اللَّهُ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضَ وَ مَا بَيْنَهُمَا إِلاَّ بِالْحَقِّ وَ أَجَلٍ مُسَمًّى وَ إِنَّ كَثِيراً مِنَ النَّاسِ بِلِقَاءِ رَبِّهِمْ لَكَافِرُونَ ﴿8﴾

پس ممکن است یک بنیاد خلقتی در وجود خود انسان باشد.

· ادامه مجمع البیان:
«وَ زَيَّنَّاها» بالكواكب السيارة [که از قمر شروع می­شود و 7 تا است در اصطلاح کتب قدیم] و النجوم الثوابت

· در لغت، تزیین را به معنای زیادة الحسن گرفته­اند. ولی به نظر می­رسد زیادی حسن صرف نیست (که حسن تکوینی زیاد باشد بخلاف آنکه مرحوم مصطفوی در التحقیق فرمودند) بلکه اضافه کردن و افزودن یک چیزی به آن اصل شیء است. تزیین آسمان به چیست؟ چطور تزیین به کواکب و مصابیح است؟ یکی از جملاتی که خیلی کلیدی است:

بحارالأنوار 87 96 دعاء السمات ..... ص : 96
... وَ خَلَقْتَ بِهَا الْكَوَاكِبَ وَ جَعَلْتَهَا نُجُوماً وَ بُرُوجاً وَ مَصَابِيحَ وَ زِينَةً وَ رُجُوما ...

· ادامه مجمع البیان:
«وَ ما لَها مِنْ فُرُوجٍ» أي شقوق و فتوق [فتق هم به معنای شکافته شدن و از هم باز شدن است] و قيل معناه ليس فيها تفاوت و اختلاف عن الكسائي و إنما قال فوقهم بنيناها على أنهم يرونها و يشاهدونها ثم لا يتفكرون فيها

· شکاف ممکن است شکاف در مدیریت باشد.

· بحث بعدی مربوط به زمین است که از واژه­های مهمی است که در قرآن آمده و البته جای آن نیست در اینجا به آن بپردازیم ولی مد الارض را متعرض می­شویم و همینطور راسیات.