بسم الله الرحمن الرحیم
ارشمیدس(287 - 212 پیش از میلاد)(زادهٔ ۲۸۷ ق. م - ۲۱۲ ق. م)
ارشمیدس(287 - 212 پیش از میلاد)
archimedes
فهرست علوم
فهرست مباحث ریاضیات
الفهرست (ص: 328)
أرشميدس: خبرني الثقة أن الروم أحرقت من كتب ارشميدس خمسة عشر حملا ولذلك خبر يطول شرحه إلا أن الموجود من كتبه كتاب الكرة والاسطوانة مقالتان كتاب تربيع الدائرة مقالة كتاب تسبيع الدائرة مقالة كتاب الدوائر المماسة مقالة كتاب المثلثات مقالة كتاب الخطوط المتوازية كتاب المأخوذات في أصول الهندسة كتاب المفروضات مقالة كتاب خواص المثلثات القائمة الزوايا مقالة كتاب آلة ساعات الماء التي ترمى بالبنادق مقالة.
الفهرست (ص: 317)
كتبه الهندسيات:(یعقوب اسحاق الکندی)
كتاب رسالته في أغراض كتاب إقليدس كتاب رسالته في إصلاح كتاب إقليدس كتاب رسالته في اختلاف المناظاظر كتاب رسالته فيما نسب القدماء كل واحد من المجسمات الخمس إلى العناصر كتاب رسالته في تقريب قول ارشميدس في قدر قطر الدائرة من محيطها كتاب رسالته في عمل شكل الموسطين كتاب رسالته في تقريب وتر الدائرة كتاب رسالته في تقريب وتر التسع كتاب رسالته في مساحة ايوان كتاب رسالته
الفهرست (ص: 345)
أسماء الكتب المؤلفة في الحركات: كتاب عمل الآلة التي تطرح البنادق لارشميدس كتاب الدوائر والدواليب لهرقل النجار كتاب في الأشياء المتحركة من ذاتها لا يرن كتاب آلة الزمر البوقي كتاب الزمر االريحي كتاب الدواليب لمورطس كتاب الارغنن كتاب الحيل لبني موسى المنجم ويحتوى على عدة حركات.
كشف الظنون عن أسامي الكتب والفنون (2/ 1574)
مأخوذات أرشميدس
مقالة.
ترجمة:
ثابت بن قرة.
خمسة عشر شكلا.
وقد أضافها: المحدثون إلى جملة المتوسطات، التي يلزم قراءتها فيما بين: إقليدس، والمجسطي.
https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A7%D8%B1%D8%B4%D9%85%DB%8C%D8%AF%D8%B3
ارشمیدس (به یونانی: Άρχιμήδης) (زادهٔ ۲۸۷ ق. م - ۲۱۲ ق. م∗) ریاضیدان، فیزیکدان، مهندس، مخترع و منجم یونان باستان و از اهالی جزیره ساموس در دریای مدیترانه بود.
محتویات
۱ زندگی نامه
۲ کشف بزرگ ارشمیدس
۳ پیچ ارشمیدس
۴ فعالیت در حوزههای دیگر
۵ ارشمیدس و دیگر دانشمندان دوران خود
۶ بزرگترین فعالیتهای علمی
۷ پانویس
۸ پیوند به بیرون
زندگی نامه
ارشمیدس دانشمند و ریاضیدان یونانی در سال ۲۷۸ قبل از میلاد در شهر سیراکوز یونان چشم به جهان گشود و در جوانی برای آموختن دانش به اسکندریه رفت. بیشتر دوران زندگیاش را در زادگاهش گذراند و با فرمانروای این شهر دوستی نزدیک داشت. زندگی ارشمیدس با آرامش کامل میگذشت، همچون زندگی هر ریاضیدان دیگری که تأمین کامل داشته باشد و بتواند همه ممکنات هوش و نبوغ خود را به مرحله اجرا درآورد. زمانی که رومیان در سال ۲۱۲ قبل از میلاد شهر سیراکوز را به تصرف خود درآوردند، سردار رومی مارسلوس دستور داد که هیچیک از سپاهیانش حق اذیت و آزار و توهین و ضرب و جرح این دانشمند و متفکر مشهور و بزرگ را ندارند[نیازمند منبع]، با این حال ارشمیدس قربانی غلبه رومیان بر شهر سیراکوز شد. او بهدست یک سرباز مست رومی در ۲۱۲ قبل از میلاد به قتل رسید و این در حالی بود که در میدان بازار شهر در حال اندیشیدن به مسئلهای ریاضی بود. میگویند آخرین سخن او این بود: دایرههایم را خراب نکن.
کشف بزرگ ارشمیدس
هیرو، پادشاه سیراکوز، زرگری را مأمور کرده بود تا برایش تاجی از طلای خالص بسازد. وقتی تاج تکمیل شد و به دست پادشاه رسید، تردید داشت که زرگر تمام طلا را به کار برده باشد. شاه هیرو دوست خود ارشمیدس را احضار کرد و از این ریاضیدان مشهور خواست تا بفهمد آیا واقعاً تاج از طلای خالص است و تمام فلز باارزشی که پادشاه به زرگر داده در آن به کار رفته است یا نه. در سدهٔ سوم پیش از میلاد، شیمی تحلیلی به اندازهٔ ریاضیات پیشرفته نبود و ارشمیدس در ریاضیات و مهندسی توانایی بسیار داشت. ارشمیدس قبلاً برای محاسبهٔ حجم جامدهایی که شکلی منظم مثل کُره یا استوانه داشتند دستورهای ریاضی ابداع کرده بود. او میدانست که اگر بتواند حجم تاج هیرو را تعیین کند، خواهد فهمید که آیا تاج از طلای خالص درست شده است یا از مخلوطی از طلا با فلزات دیگر. وقتی پا به خزینه گذاشت و دید که آب از آن سرریز کرد، متوجه شد که حجم آبی که بیرون ریخته است دقیقاً با حجم قسمتی از بدن او که وارد آب شده برابری میکند؛ بنابراین دریافت که اگر تاج را در ظرف آبی قرار دهد، حجم آبی که از ظرف سرریز میشود یا در آن بالا میرود حجم تاج است. وی که بسیار هیجانزده شده بود برهنه از حمام بیرون دوید و فریاد زد یافتم! یافتم! او در آزمایش خود تشخیص داد که تاج شاهی میزان بیشتری آب را نسبت به شمش طلای هموزنش پس میراند، ولی این میزان آب کمتر از میزان آبی است که شمش نقره هموزن آن را جابهجا میکند. به این ترتیب ثابت شد که تاج شاهی از طلای ناب و خالص ساخته نشده، بلکه جواهرساز متقلب آن را از مخلوطی از طلا و نقره ساختهاست و اینگونه ارشمیدس یکی از چشمگیرترین رازهای طبیعت را کشف کرد؛ یعنی اینکه میتوان حجم اجسام با شکل نامنظم را با کمک مقدار مایعی که جابهجا میکنند اندازهگیری کرد. این قانون (وزن مخصوص) را که امروزه به آن چگالی میگویند اصل ارشمیدس مینامند. حتی امروز هم هنوز پس از ۲۳ قرن بسیاری از دانشمندان در محاسبات خود متکی به این اصل هستند.
پیچ ارشمیدس
مقاله اصلی: پیچ ارشمیدس
نمای سهبُعدی پیچ ارشمیدس
اختراعی منسوب به ارشمیدس که در گذشته از آن برای آبیاری و بالا کشیدن آبهای زیرزمینی استفاده میکردند. به شکل لولهای مارپیچ بود که محور آن زاویهای ۴۵ درجه با راستای افقی میساخت. یک سر پیچ در مخزن آب قرار داشت، با چرخاندن پیچ آب از لوله بالا میرفت. برخی از محققان معتقدند که نوع دیگری از این پیچ برای آبیاری باغهای معلق بابل استفاده میشدهاست. او مخترع پمپ انتقال مایعات است که پیچ ارشمیدس نام دارد. میگویند او پس از کشف پیچ ارشمیدس تا ساعتها از خوشحالی دور میدانی میدوید.
فعالیت در حوزههای دیگر
ارشمیدس در ریاضیات از ظرفیتهای هوشی بسیار والا و چشمگیری برخوردار بود. او منجنیقهای شگفتآوری برای دفاع از سرزمین خود اختراع کرد که بسیار سودمند افتاد. او توانست سطح و حجم جسمهایی مانند کره، استوانه و مخروط را حساب کند و روش نوینی برای اندازهگیری در دانش ریاضی پدید آورد. همچنین به دست آوردن عدد پی نیز از کارهای گرانقدر وی است. او کتابهایی دربارهٔ خصوصیات و روشهای اندازهگیری اَشکال و حجمهای هندسی از قبیل مخروط، منحنی حلزونی و خط مارپیچ، سهمی، سطح کره و استوانه نوشته، علاوه بر آن او قوانینی دربارهٔ سطح شیبدار، پیچ، اهرم و مرکز ثقل کشف کرد.
یکی از روشهای نوین ارشمیدس در ریاضیات به دست آوردن عدد پی بود. وی برای محاسبه عدد پی، یعنی نسبت محیط دایره به قطر آن، روشی به دست داد و ثابت کرد که عدد محصور مابین ۷/۱ ۳ و ۷۱/۱۰ ۳ است. گذشته از آن روشهای گوناگونی برای تعیین جذر تقریبی اعداد به دست داد و از مطالعه آنها معلوم میشود که وی قبل از ریاضیدانان هندی با کسرهای متصل یا مداوم متناوب آشنایی داشتهاست. در حساب روش غیرعملی و چند عملی یونانیان را که برای نمایش اعداد از علائم متفاوت استفاده میکردند، به کنار گذاشت و پیش خود دستگاه شمارشی اختراع کرد که به کمک آن ممکن بود هر عدد بزرگی را بنویسیم و بخوانیم.
دانش تعادل مایعات بهوسیله ارشمیدس کشف شد و وی توانست قوانین آن را برای تعیین وضع تعادل اجسام غوطهور به کار برد. همچنین برای اولین بار برخی از اصول مکانیک را به وضوح و دقت بیان کرد و قوانین اهرم را کشف کرد.
ارشمیدس و دیگر دانشمندان دوران خود
ارشمیدس دربارهٔ خود گفتهای دارد که با وجود گذشت قرنها جاودان مانده: «نقطهٔ اتکایی به من بدهید تا زمین را از جا بلند کنم». عین همین اظهار به صورت دیگری در متون ادبی زبان یونانی از قول ارشمیدس نقل شدهاست، اما مفهوم در هر دو صورت یکی است. ارشمیدس همچون عقاب گوشهگیر و منزوی بود. در جوانی به مصر مسافرت کرد و مدتی در شهر اسکندریه به تحصیل پرداخت و در این شهر دو دوست قدیمی یافت، یکی کونون (این شخص ریاضیدان قابلی بود که ارشمیدس چه از لحاظ فکری و چه از نظر شخصی برای وی احترام بسیار داشت) و دیگری اراتوستن که گرچه ریاضیدان لایقی بود، اما مردی سطحی به شمار میرفت که برای خویش احترام خارقالعادهای قائل بود.
ارشمیدس با کونون ارتباط و مکاتبه دائمی داشت و قسمت مهم و زیبایی از آثار خویش را در این نامهها با او در میان گذاشت و بعدها که کونون درگذشت، ارشمیدس با دوستی که از شاگردان کونون بود مکاتبه میکرد. در سال ۱۹۰۶ ج. ل. هایبرگ مورخ دانشمند و متخصص تاریخ ریاضیات یونانی در شهر قسطنطنیه موفق به کشف مدرک باارزشی شد. این مدرک کتابی است به نام قضایای مکانیک و روش آنها که ارشمیدس برای دوست خود اراتوستن فرستاده بود. موضوع این کتاب مقایسه حجم یا سطح نامعلوم شکلی با حجمها و سطوح معلوم اَشکال دیگر است که بهوسیله آن ارشمیدس موفق به تعیین نتیجه مطلوب میشد. این روش یکی از عناوین افتخار ارشمیدس است که ما را مجاز میدارد که وی را به مفهوم صاحب فکر جدید و امروزی بدانیم، زیرا وی همه چیز و هر چیزی را که استفاده از آن به نحوی ممکن بود به کار میبرد تا بتواند به مسائلی که ذهن او را مشغول میداشتند حملهور گردد.
دومین نکتهای که ما را مجاز میدارد که عنوان متجدد به ارشمیدس بدهیم روشهای محاسبه اوست. وی دو هزار سال قبل از اسحاق نیوتن و لایبنیتس موفق به اختراع حساب انتگرال شد و حتی در حل یکی از مسائل خویش نکتهای به کار برد که میتوان او را از پیشگامان فکر ایجاد حساب دیفرانسیل دانست.
بزرگترین فعالیتهای علمی
تعیین عدد پی
ساخت قرقره ارشمیدس
قانون چگالی در مایعات[۱]
نزدیک به ۲۰ کتاب در خزانة التراث از مخطوطات موجود است فراجع:
خزانة التراث - فهرس مخطوطات (35/ 956، بترقيم الشاملة آليا)
الرقم التسلسلي: 34488
الفن: هندسه
الفن: رياضيات
عنوان المخطوط: قسمه الخط الذي استعمله ارشميدس في الكره والاسطوانه
اسم المؤلف: محمد بن الحسن بن الهيثم, ابن الهيثم
اسم الشهرة: ابن الهيثم
تاريخ الوفاة: نحو 430هـ
قرن الوفاة: 5هـ
[نسخه في العالم]
اسم المكتبة: اكاديميه ليدن
اسم الدولة: هولندا
اسم المدينة: ليدن
رقم الحفظ: 1009
[نسخه في العالم]
اسم المكتبة: المكتب الهندي (ضمن المتحف البريطاني)
اسم الدولة: انجلترا
اسم المدينة: لندن
رقم الحفظ: 734/18